mae-mu-53knZ_O2oxI-unsplash

Biljni napitci od sada se službeno mogu reklamirati kao ‘mlijeko’. No, vegani su nezadovoljni.

GREEN_300_listici_sredina

Postoji kvaka u prijedlogu FDA

Iako je ovo na prvu dobra vijest, odluka FDA-a došla je s preporukom da sve tvrtke, koje koriste izraz "mlijeko" na ambalaži za biljne varijante, uključe usporedbu njihovog napitka s kravljim mlijekom kao standardom.

Iako su izrazi “bademovo mlijeko” ili “sojino mlijeko” već dugi niz godina u svakodnevnoj upotrebi, ovog mjeseca je Uprava za hranu i lijekove SAD-a (FDA) službeno priznala označavanje mliječnih alternativa izrazom “mlijeko”na etiketama proizvoda. To su učinili ponajviše zbog marketinga, budući da se smatra da je izraz “napitak” odbojan kupcima, javlja VegNews.

Međutim, priznanje je došlo s preporukom da sve tvrtke, koje koriste izraz “mlijeko” na ambalaži za veganske varijante, uključe usporedbu njihovog napitka s kravljim mlijekom kao standardom. To je izazvalo veliko protivljenje diljem SAD-a.

Kako bi to izgledalo?

Naime, FDA predlaže korištenje terminologije: “ovo mlijeko sadrži manju količinu [umetnuti hranjivu tvar] od kravljeg mlijeka”. Do ove su preporuke došli na temelju trenutnih Dijetetskih smjernica, koje uvelike promiču konzumaciju mlijeka i mliječnih proizvoda, unatoč kontinuiranom protivljenju vegana.

“Unatoč priznavanju da su potrošači upoznati s biljnim mlijekom, smjernice pogrešno upozoravaju tvrtke da naprave izravnu usporedbu između svog biljnog mlijeka i kravljeg mlijeka”, izjavila je Madeline Cohen, viša regulatorna odvjetnica za neprofitnu organizaciju Good Food Institute (GFI).

Istaknula je pritom da se smjernice temelje na ideji da su potrošači zbunjeni količinom hranjivih tvari u biljnom mlijeku, unatoč činjenici da FDA već zahtijeva popis ključnih hranjivih tvari na ambalažama.

Sve više ljudi pije biljno mlijeko 

Štoviše, dodala je Cohen, kravlje mlijeko dolazi u različitim opcijama kao što je čokoladno mlijeko s dva posto smanjene masnoće, zbog čega je ideja usporedbe nutritivnih vrijednosti sa standardom mliječnih proizvoda u najboljem slučaju dvojbena.

Popularnost mliječnih alternativa porasla je tijekom posljednjih nekoliko godina. FDA ističe da  je 2010. godine samo jedna petina kućanstava u SAD-u kupovala biljno mlijeko, do 2016. omjer kućanstava narastao je na jednu trećinu—s ukupnom prodajom od 1,5 milijardi dolara te godine. Do 2020. godine tržište biljnog mlijeka poraslo je na 2,4 milijarde dolara u maloprodaji.

Iz Plant Based Food Associationa (PBFA-e) upozoravaju da je prijedlog FDA nepravedan te da tvrtke koje proizvode biljne proizvode stavlja u izrazito nepovoljan položaj. Prema takvoj klasifikaciji koju predlaže FDA, kupci mogu pretpostaviti da su biljna mlijeka slabije hranjiva u odnosu na kravlje mlijeko koje su uzeli kao standard, unatoč činjenici da mnogi kravlji proizvodi sadrže određene hranjive tvari kao rezultat obogaćivanja.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.