214371241_626324261662699_8373967861869420666_n

Revolucionarna instalacija koja pročišćuje zrak zahvaljujući jednoj stvari – dječjoj igri

GREEN_300_listici_sredina

Više igre više čistog zraka

Zamislite da vam je netko u djetinjstvu rekao da što više skačete, to ćete proizvesti čišćeg zraka. Ovo je sada postala stvarnost zahvaljujući londonskoj tvrtki za inovacije i arhitekturu iz koje su osmislili Airbubble, odnosno biotehnološko igralište za integriranje mikroalgi za pročišćavanje zraka.

Ima li išta ljepše od dječje igre i zaigranosti? Ako k tome dodate i činjenicu da time djeca mogu doprinjeti očuvanju planete i čišćem zraku, sreći uistinu nema kraja. Možda zvuči neobično, ali zahvaljujući jednoj londonskoj tvrtki za inovacije i arhitekturu to je postala stvarnost. Naime, tvrtka je predstavila Airbubble, odnosno prvo svjetsko biotehnološko igralište za integriranje mikroalgi za pročišćavanje zraka. Predvođeni Claudijom Pasquero i Marcom Polettom, projekt je osmišljen za dječji sprej za nos koji pročišćuje nosnice Otrivin Breathe Clean, odnosno njihovu inicijativu koja tvrdi da 93 posto svjetske djece udiše zagađen zrak dok se igraju. Airbubble reagira na zagađenu atmosferu uvođenjem pročišćene mikroklime za igru, a cijeli je projekt ​​demonstriran u središtu Varšave u Poljskoj. Airbubble sadrži cilindričnu drvenu strukturu omotanu membranom koja štiti pedeset dva reaktora od staklenih algi, stvarajući urbani staklenik upravo od algi.

U prostoru ovog revolucionarnog igrališta nalaze se užad, nožne pumpe i odjeljak za skakanje, a može funkcionirati i kao igralište i kao učionica na otvorenom. Bijela pjenušava buka sustava za vrtlarstvo algi maskira okolnu gradsku buku stvarajući smirujuću atmosferu za igru ​​i interakciju. Što se više djeca igraju, više se apsorbira čistog zraka. Proces filtriranja zračnih mjehurića pojačan je arhitektonskim oblikom strukture dok membrana kontrolira mikroklimu unutar igrališta. Obrnuta konusna krovna membrana dodatno potiče recirkulaciju zraka i prirodnu ventilaciju, što zauzvrat održava čistoću prostora za igru. Sustav za nadzor zračnih mjehurića integrira senzore zagađenja zraka i povezan je s platformom za obradu podataka. Ova platforma može uspoređivati ​​mjerenja u stvarnom vremenu i istaknuti indeks kvalitete zraka za šest zagađivača jezgre: fine čestice PM2,5 i PM10, dušikov dioksid, sumporov dioksid i ugljikov monoksid. Zračni mjehurići mogu apsorbirati 97 posto dušika i 75 posto čestica u zraku.

Airbubble ima 52 velika bioreaktora u borosilikatnom staklu koji sadrže 520 litara živih kultura zelenih algi klorele koje mogu filtrirati protok zagađenog zraka od 200 litara u minuti. Dok tekući medij ispire čestice, alge aktivno jedu onečišćujuće molekule, kao i ugljični dioksid, a zatim oslobađaju svježi čisti kisik. U sljedećih nekoliko mjeseci Airbubble bi trebao postati jedinstveni urbani laboratorij – ispitni poligon primijenjene biotehnologije i njezine primjene u suzbijanju zagađenja zraka i ublažavanju njegova učinka na zdravlje djece čemu idu i prilog dobri dosadašnji rezultati testiranja čistog zraka unutar ovog višefunkcionalnog igrališta.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.