victor-malyushev-PssRgE5f_n4-unsplash

Ovaj mediteranski grad je europska prijestolnica inovacija

GREEN_300_listici_sredina

Dobitnik vrijedne nagrade

Nagrade za europsku prijestolnicu inovacija (iCapital) dodjeljuju se europskim gradovima koji najbolje promiču inovacije u svojim zajednicama. Ovogodišnji dobitnici glavnih nagrada su portugalski Lisabon i švedski Linköping.

Europska komisija objavila je ovogodišnje dobitnike prestižne nagrade za europsku prijestolnicu inovacija (iCapital).

U kategoriji Europska prijestolnica inovacija pobjednik je Lisabon, poljski glavni grad Varšava plasirao se na drugo mjesto, dok je ukrajinski Lavov osvojio treće mjesto. Švedski grad Linköping pobjednik je u kategoriji Europski rastući inovativni grad, a slijede ga Padova uItaliji na drugom te Cork u Irskoj na trećem mjestu.

“Čestitke Lisabonu i Linköpingu! Oni su izvrstan primjer toga kako gradovi mogu iskoristiti inovacije za preoblikovanje urbanog krajolika, suočavanje s demografskim i gospodarskim promjenama i povećanje dobrobiti svojih građana. Čestitam i svim finalistima, koji s pomoću inovacija stvaraju bolju budućnost za građane”, kazala je Iliana Ivanova, povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Vrijedne nagrade

Inače, spomenuta nagrada iCapital dodjeljuje se gradovima koji imaju inovacijske ekosustave, odnosno gradovima koji povezuju građane s akademskom zajednicom, poduzećima i javnim sektorom kako bi se na temelju rezultata ostvarivala veća dobrobit za društvo, uz istodobno poticanje revolucionarnih inovacija.

Kategorija Europske prijestolnice inovacija odnosi se na gradove s najmanje 250 000 stanovnika, a grad pobjednik dobiva novčanu nagradu u visini od milijun eura, dok drugoplasirani i trećeplasirani osvajaju po 100 000 eura. Kategorija Europski rastući inovativni grad obuhvaća gradove s 50 000 do 250 000 stanovnika, pobjednik osvaja nagradu u visini od 500 000 eura, a drugoplasirani i trećeplasirani grad po 50 000 eura.

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.