stabla beč
stabla beč

Inovacija iz Beča spašava žedna gradska stabla

GREEN_300_listici_sredina

Koristi sunce i kišnicu

Inovativan sustav za navodnjavanje gradskih stabala u Beču omogućuje održivo upravljanje kišnicom i optimalnu opskrbu vodom i u toplijim mjesecima. U slučaju velike količine oborina sustav rasterećuje kanalizaciju.

Kako bi se spriječilo da gradsko drveće pati zbog nedostatka vode, u Beču je osmišljeno novo i inovativno rješenje čiji je cilj što održivije koristiti kišnicu. U gradu će se postavljati pametni sustavi za prikupljanje i odvodnju kišnice koja se tako preusmjerava u tlo oko drveća kako bi se zalila i spasila žedna stabla, javljaju iz zagrebačkog ureda Grada Beča.

Pametni blok

Sustav se sastoji od četvrtastog betonskog bloka koji se može integrirati u sadnu jamu za stablo. Blok se napaja solarnom energijom, a unutar njega nalazi se ventil koji se otvara i zatvara pomoću senzora i elektroničkog upravljačkog sustava. Senzor prepoznaje kada nadolazi voda i po potrebi otvara ventil. Otvara se tek nakon određenog vremena kako bi se prvi dotok oborinskih voda s najvećim onečišćenjem odveo do kanalizacijskog sustava, a ne do stabala. Inovaciju je razvio inženjer Gerhard C. Kidery u suradnji s bečkim Magistratskim odjelom za izgradnju i upravljanje cestama (MA 28).

Održivo korištenje kišnice

Brojne su prednosti korištenja ovakvog pametnog sustava koji, između ostalog, omogućuje učinkovito i održivo upravljanje kišnicom. Osim toga, u slučaju velike količine oborina blok zadržava dio vode kako ne bi otekla u kanalizacijske otvore. Time se rasterećuje gradski kanalizacijski sustav.

Blok sadrži i temperaturni senzor koji sprječava otvaranje ventila ako je vanjska temperatura niža od osam 8 stupnjeva Celzijevih. U tom se slučaju kišnica ne preusmjerava u tlo oko debla tijekom hladnijih razdoblja kada je vegetacija u stanju mirovanja. Osiguravanjem optimalne opskrbe vodom također se potiče rast drveća, a zdrava stabla pružaju hlad i poboljšavaju gradsku mikroklimu. Sve to vodi i do poboljšanja kvalitete života u gradu.

Bezirksvorsteher Dietmar Baurecht, Planungsstadträtin Ulli Sima und Univ. Lektor Dipl.-Ing. Gerhard C. Kidery
Beč kao “grad spužva” koji upija vodu

Zahvaljujući ovim karakteristikama takvi su sustavi navodnjavanja za stabla u skladu s principom “grada spužve”. Kod tog se principa stablu osigurava dovoljno prostora za širenje korijenja u tlu tako što se ispod popločanih gradskih površina postavlja sloj šljunka i sitnijih čestica. Takav sloj može poput spužve upiti kišnicu, što stablima i biljkama za vrućina omogućuje opskrbu dovoljnom količinom vode. Provođenjem ovakvog principa austrijska prijestolnica nastoji zadržati te iskoristiti što više oborinskih voda na lokalnoj razini.

Postavljanje novih sustava prilikom obnove ulice

Magistratski odjel za izgradnju i upravljanje cestama na jesen 2021. ugradio je prvi prototip ovog sustava pametnog navodnjavanja. Nakon što se pokazalo da se opskrba stabla vodom tako značajno poboljšala, u sklopu radova na obnovi jedne ulice sada se u Beču postavljaju prva takva rješenja. Bečka ulica Flachgasse u 15. gradskom okrugu ima mnogo građevina i parkiranih automobila, a malo zelenila, što se ovom obnovom želi promijeniti. Osim pametnih betonskih blokova ulica će do kraja lipnja dobiti nove klupe, stalke za bicikle i nova stabla koja zahvaljujući bečkoj inovaciji neće biti žedna ljeti.

 

PHOTOS BY: Christian Fürthner / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.