slobodan-spijunovic-OBndVZZTDEI-unsplash

Ovaj hrvatski otok je prvi zeleni otok na Mediteranu: Imaju solarnu elektranu i energetski su neovisni

GREEN_300_listici_sredina

Zelena tranzicija

Više od deset godina razmišljaju o energetskoj tranziciji na otoku Visu. Već imaju solarnu elektranu, a sada planiraju izgraditi punionicu vodika za linijske brodove, od trgovačkih, putničkih, ribarskih te turističkih. 

Vis bi uskoro mogao postati prvi energetski neovisan i potpuno zeleni otok na Sredozemlju. Već gotovo dvije godine na Visu postoji Solarna elektrana Vis, čime je otok osigurao veću sigurnost opskrbe električnom energijom, posebno za vrijeme turističke sezone kada je zabilježena povećana potrošnja električne energije. Kako navodi Nacional, sada na Visu planiraju izgraditi punionicu vodika za linijske brodove, od trgovačkih, putničkih, ribarskih te turističkih.

Grad je potpisao pismo namjere s Hrvatskom udrugom za razvoj i primjenu vodikovih gorivih članaka “H2 – Hydrogen Cell“, iz kojeg je jasno vidljivo da Vis želi poduprijeti zelenu energetsku tranziciju s ciljem smanjivanja emisija štetnih plinova, ali i korištenja obnovljivih izvora energije te ekološki prihvatljivih energenata, poput vodika, metanola i bioplina.

Da na Visu razmišljaju u ekološkom smjeru pokazuje i podatak da su prije više od deset godina donijeli akcijski plan energetske učinkovitosti za narednih 10 godina, a u energetsku obnovu zgrada uložili su 50 milijuna kuna. “Zajedno smo pokrenuli projekte saniranja odlagališta otpada Wellington u gradu Visu i proizvodnje vodika uplinjavanjem komunalnog i drugog otpada, proizvodnje vodika iz sunčane energije SE-a Vis i zaliha viške vode, ali i izgradnju punionice vodika za komunalna vozila, radne strojeve, automobile i osobna vozila na području grada Visa“, istaknuo je Ivica Jakić, predsjednik udruge H2.

Najveći spremnik u Hrvatskoj 

U Hrvatskoj trenutno ne postoji niti jedna punionica vodika, zato bi ova na Visu mogla biti povijesna. Jakić je istaknuo da u Hrvatskoj trenutno treba 4,4 milijuna tona vodika, kako bismo se uskladili sa Zelenim europskim planom proizvodnje vodika.

Gradonačelnik grada Visa istaknuo je da Vis godinama ulaže u zelenu tranziciju. Postojeća solarna elektrana najveća je na otocima cijelog Mediterana, a na tržišnoj osnovi može proizvesti pet milijuna kWh električne energije, što odgovara potrošnji za oko 1600 kućanstava.
“Uz Solarnu elektranu postavljen je baterijski spremnik, najveći u Hrvatskoj, sada u probnom radu. On može akumulirati struju za minimalno 400 potrošača”, rekao je Ivo Radica.

PHOTOS BY: Grad Vis, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.