Grad zamijenile otokom, a iz svega je proizašla plantaža bilja i svjetski nagrađen brend

GREEN_300_listici_sredina

Šum vjetra, mora i tišine...

Monika i Nives zaokrenule su u potpunosti svoj život. Preselivši se iz grada na otok Krk, prijateljice su krenule u hvalevrijedan pothvat, iz kojeg je proizašao brend Kusshh koji se okrunio i međunarodnim nagradama.

Ako živite u gradu i često razmišljate o tome kako vam je dosta buke i gužvi i želite pobjeći negdje na more, niste jedini. Dvije dugogodišnje prijateljice, Monika Kovač i Nives Matić, učinile su upravo to. Zasićene gradskom bukom i vrevom, odlučile su se preseliti na otok Krk kako bi pronašle malo mira. Tu su 2015. odlučile kupiti zemljište nedaleko od samog grada Krka te kultivirale i posadile prve biljke. “Ispočetka smo na sve to gledale kao na ispušni ventil od naših primarnih poslova, a onda smo kroz priču s bližnjima i druženja na plantaži došle do ideje da bi bilo lijepo izbaciti i krajnji proizvod”, izjavile su. Budući da na plantaži dominira smilje, bilo im je logično da cijela priča krene s linijom kozmetike za lice na bazi smilja i tako je nastao Kusshh. Kuš inače u lokalnom narječju znači kadulja, a dio gdje se nalazi plantaža zove se Bok od kuša (predio od kadulje). Sam zvuk riječi KuSshh označava i šum vjetra, more i tišinu, objasnile su poduzetnice.

Osim što su i same ljubiteljice prirodnih proizvoda, primjetile su da i drugi sve više traže prirodne i ekološke proizvode te da itekako ima prostora za jedan ovakav brand. “Kako želimo da sve bude provjereno i transparentno, svi naši kozmetički proizvodi ispitani su i certificirani u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u Zagrebu. Naša kozmetika je potpuno prirodna, bez aditiva i umjetnih konzervansa, do toga iznimno držimo, a pazile smo i na ambalažu. Kako bi imale što manji mogući negativni utjecaj na okoliš koristimo staklo i recikliranu plastiku”, objašnjavaju iz KuSshh-a.

Jedan od najbitnijih dijelova priče je plantaža koja je u potpunosti ekološka, na njoj se ne koriste pesticidi niti herbicidi te se sve obrađuje mehanički. KuSshh plantaža trenutno broji preko 31 000 četvornih metara površine, 85 000 sadnica i preko 40 različitih biljnih vrsta. Prevladava smilje i ostalo ljekovito i aromatično bilje poput ružmarina, kadulje, lavandina, lavande, lovora, nevena i matičnjaka, kojima su pridružili stabla maslina, badema, smokvi, bazge i agruma. Na plantaži imaju i destileriju u kojoj sami destiliraju svoje biljke.

Sve to rezultiralo je vrlo širokom paletom proizvoda, koja uključuje kozmetiku za lice, sapune, eterična ulja, alkoholna i bezalkoholna pića, maslinova ulja te proizvode za kućne ljubimce. Trenutno u ponudi imaju preko 40 proizvoda, a posljednje što su izbacili na tržište je 100% prirodna krema za ruke te linija maslinovih ulja: ekstra djevičansko maslinovo ulje te ulja sa dodacima limuna, naranče, mediteranskog bilja i čili paprike.

U najprodavaniju kategoriju proizvoda im spada kozmetika za lice (posebno dnevna i noćna krema), hijaluronski serum, uljni nektar i hidrolati, nakon čega dolaze eterična ulja i alkoholna pića poput gina i raznih vrsta likera i rakija.“Upravo su nam alkoholna pića donijela prve nagrade i to nedugo nakon što smo ih stavili na tržište. KuSshh rakija od smilja osvojila je zlatnu medalju na poznatom natjecanju Frankfurt International Trophy, dok je na natjecanju London Spirits Competition KuSshh gin osvojio srebrnu medalju”, ponosno su nam rekle.

Planova za budućnost im ne fali. Pored novih proizvoda o kojima stalno razmišljaju, uključuju i gradnju gospodarske zgrade i potrebne infrastrukture. Tada će moći otvoriti plantažu za posjetitelje i pružiti im mogućnost da prošetaju, pomirišu, dotaknu i uživaju u mirisnim i okusima otok Krka na licu mjesta. Osim njihovog dućana u samom Krku, u kampu Ježevac, i dućana Kantarion u Zagrebu, sve njihove proizvode možete naručiti putem njihovog web shopa.

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.