Ova životinja je bila veća od plavetnog kita, živjela je u plićaku i kretala se zakržljalim udovima

GREEN_300_listici_sredina

Prije 40 milijuna godina

'Ako pogledamo najkonzervativniju procjenu od 85 tona, novootkrivena životinja je barem u rangu s plavetnim kitom, koji je najveća poznata životinja do danas.'

Fosilizirane kosti drevnog stvorenja koje je živjelo u moru prije 40 milijuna godina pripadaju novootkrivenoj vrsti koja bi mogla biti najteža životinja koja je ikad postojala na Zemlji, javlja The Guardian.

Lovci na fosile otkrili su ostatke ogromnog i davno izumrlog kita u stijenama u pustinji Ica na jugu Perua. Znanstvenici vjeruju da su odrasli primjerci mogli težiti stotine tona.

“Bio je vrlo drugačiji od svega što sam prije vidio”, rekao je Alberto Collareta, paleontolog sa Sveučilišta u Pisi koji je radio na fosilima. To je “možda čak i najteži kralježnjak ikad”, rekao je.

Ime po zemlji porijekla

Do sada se smatralo da plavetni kit drži rekord za životinju s najvećom tjelesnom veličinom. Divovski kostur plavetnog kita Hope, izložen u Prirodoslovnom muzeu u Londonu, dug je više od 25 metara i teži 4,5 tone.

Ali novootkrivena vrsta, nazvana Perucetus colossus po zemlji porijekla i svojoj gigantskoj veličini, mogla je biti veća i teža od plavetnog kita, rekli su znanstvenici. Unatoč duljini od samo 20 metara, kostur P. colossus bio bi dva do tri puta teži od kostura plavetnog kita od 25 metara zbog gušćih kostiju. Pretpostavljaju da je njegova tjelesna masa iznosila od 85 do 340 tona.

Znanstvenici su došli do tog zaključka uspoređujući 13 kralježaka, četiri rebra i jednu bokovnu kost iz s kostima srodnih kitova. Čini se da je novootkrivena vrsta imala i prednje udove za hodanje po morskom dnu i male, atrofirane stražnje udove.

Dugotrajno istraživanje

“Ako pogledamo najkonzervativniju procjenu od 85 tona, novootkrivena životinja je barem u rangu s plavetnim kitom, koji je najveća poznata životinja do danas. Možda postoje pojedinačni primjerci plavetnih kitova koji su bili puno veći, ali možda su postojali puno veći primjerci i nove vrste”, rekao je Eli Amson, stručnjak za fosile sisavaca iz Državnog muzeja prirodne povijesti u Stuttgartu.

Znanstvenik Collareta i kolege opisali su u časopisu Nature kako su fosili otkriveni prije 13 godina, ali su trebali mnogo godina za pripremu za istraživanje. Za razliku od većine kitova, koji imaju relativno lagane kosti i mogu loviti ribe koje se brzo kreću, P. colossus imao je teže kosti i vjerojatno je bio spor plivač koji se hranio otpacima. Ovo je stvorenje vjerojatno živjelo u plitkim vodama.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.