52382705_500047563855901_6113962800710252639_n

Ova održiva klima bez električne energije mogla bi mnogima promijeniti živote

GREEN_300_listici_sredina

Funkcionalnost i umjetnost

Nezamijenjiv električni uređaj tijekom vrućina svakako je klima uređaj. No indijski arhitekti i inovatori osmislili su održivu klimu bez upotrebe električne energije. Osim toga, instalacija koja bi mogla biti pitanje života i smrti za vrijeme indijske ljetne žege ima i svoju umjetnički notu - oživljava tehnike lončarstva i starih zanata.

Porastom temperatura, sve je veća potražnja za klima uređajima koji su postali nezamijenjiv i najbrži način u borbi protiv vrućina. No, nažalost raznim takvim uređajima još dodatno utječemo na klimatske promjene i štetnosti kakvoće zraka pa brojni stručnjaci promišljaju o raznim alternativama. Tako se arhitektonska tvrtka Ant Studio sa sjedište u New Delhiju udružila se s tvrtkom DEKI Electronics kako bi stvorila rashladni sustav bez električne energije. Zvuči gotovo nevjerojatno, ali uistinu je moguće. Ovo niskotehnološko, energetski učinkovito i artističko rješenje za vrućinu koristi snagu hlađenja isparavanjem.

Inovativna instalacija nalik pčelinjem saću izrađena je od koničnih glinenih cijevi koje prirodno smanjuju okolnu temperaturu. Ovo se pokazalo kao idealno rješenje za nesnosno vruća ljeta u Indiji, a potaknuto UN-ovim ekološkim programom. Inovativna rashladna instalacija vrlo je funkcionalna i dodaje umjetnički štih cijelom projektu. Oblik i veličina gusto zbijenih terakotskih čunjeva inspiriranih pčelinjakom određeni su naprednom računalnom analizom i suvremenim tehnikama mjerenja i umrežavanja. Kad voda poteče niz strukturu, a dovoljno je navlažiti čunjeve samo jednom ili dva puta dnevno, a proces isparavanja postupno kreće snižavati temperaturu zraka. Porozne jedinice od terakote apsorbiraju vodu koja zatim prodire na vanjsku površinu gdje isparava i pretvara se u hladan zrak. Strujanje vode istječe u osnovni spremnik i daje ovoj funkcionalnoj instalaciji prekrasan izgled vodopada. “Vjerujem da je ovaj eksperiment profunkcionirao prilično dobro. Ono što smo dobili ovom instalacijom otvorilo je puno više mogućnosti u kojima možemo integrirati ovu tehniku ​​s oblicima koji bi mogli redefinirati način na koji gledamo na rashladne sustave. Uz to, svaka ova instalacija mogla bi se tretirati kao umjetničko djelo ”, rekla je Monish Siripurapu, osnivačica Ant Studija.

Prototip može hladiti vrući zrak na temperaturama iznad 50 stupnjeva Celzijusa na temperature manje od 36 stupnjeva Celzijusa oko strukture, dok se atmosferska temperatura spušta na 42 stupnja Celzijusa što u zemljama poput Indije svaki stupanj niže itekako čini ugodu i pitanje je života i smrti. Arhitekti vide instalaciju u obliku saća kao prilagodljivo niskotehnološko rješenje za prirodno hlađenje, ali i kao umjetničku instalaciju koja uključuje drevne zanatske metode lončarenja ponovno živima.

PHOTOS BY: Ant Studio Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.