nick-fewings-2lJGRIY5P0-unsplash

Ova mlada poduzetnica opeke izrađuje od plastičnog otpada

GREEN_300_listici_sredina

Za ideju je nagrađena UN-ovom nagradom

Nakon što je u Keniji 2017. godine izdan zakon o upotrebi, izradi i uvozu plastičnih vrećica s ciljem smanjivanja proizvodnje plastičnog otpada, četvorica tamošnjih inženjera došli su na još jednu genijalnu ideju koja bi mogla promijeniti pogled na upotrebu građevinskog materijala.

U suradnji s tvrtkom Gjenge Makers koju vodi mlada Nzambi Matee, plastični otpad kako kaže mlada poduzetnica, pretvaraju u “keš”. Naime, gomilanje plastičnog otpada godinama je jedan od ključnih problema Kenije i s kojim se teško nose. Kako bi lošu ekološku sliku Nairobija donekle popravila, Nzambi Matee u svojoj je tvrtki odlučila proizvoditi ekološki prihvatljive cigle, odnosno opeke prerađene iz plastičnog otpada. Grad koji ima oko 4 i pol milijuna stanovnika dnevno proizvede do 500 tona samo plastičnog otpada, a svaki potez smanjivanja otpada koji nemaju više niti gdje odlagati hvale je vrijedan. Upravo je to i misija Nzambijine tvrtke.

– Tako smo započeli sakupljanjem plastičnog otpada i prodajom reciklaža. Bilo je to 2017. godine, a onda smo tri do šest mjeseci kasnije shvatili da skupljamo više otpada nego što smo mogli prodati, nego što su recikleri mogli apsorbirati. Tada smo razmišljali što još možemo učiniti s preostalom plastikom kao aspektom dodane vrijednosti, da vidimo možemo li proizvod staviti na tržište koristeći plastični otpad, i tako smo počeli izrađivati cigle, odnosno opeke – kaže Matee za strane medije.
– Reciklirani materijal od plastike pomiješamo s pijeskom i to sve zajedno ubacujemo u tri stroja koji ih poveže zajedno i stvori masu u obliku sivih opeka koje sušenjem postaju tvrde i građevinski upotrebljive – dodaje direktorica tvrtke koja kaže kako na dan proizvedu do 1500 opeka.

Opeke su pogodne za gradnju krova, ali mogu poslužiti i za popločenje tla u dvorištu ili kući.
Matee tvrdi kako je ovo najmanje što mogu napraviti za svoj grad jer otpad nije problem samo Nairobija, već i svijeta općenito.
-Proizvođači naprave svoj proizvod zapakiraju u plastične boce i ne razmišljaju gdje će završiti njegova ambalaža. Drago mi je da mi ovdje svaki čep ili bocu popijenog pića možemo pretvoriti u nešto korisno – opisuje direktorica.
Upravo je svojim projektom ona i cijeli njen tim osvojio UN-ovu nagradu “Young Champion of the Earth 2020” za doprinos okolišu i klimi.
– Velika je čast primiti ovu nagradu kako meni, tako i cijelom mom timu koji je sa mnom u ovoj priči. Za nas je to trogodišnje putovanje i nagrada je samo potvrda da se isplatilo – zaključila je mlada poduzetnica koja će se i dalje kaže, kroz svoju tvrtku zalagati za bolju i čišću Keniju.

PHOTOS BY: Unsplash, YouTube / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.