liv-hema-S49aAuum-3o-unsplash

Ova europska prijestolnica ima ‘bolnicu’ za ptice stradale od toplinskih valova

GREEN_300_listici_sredina

Samo ove godine primili su 1400 ptica

Piliće često donose planinari koji ih pronađu kako leže na tlu nakon što su ispali iz gnijezda ili su ih izgurali njihovi braća i sestre zbog vrućine.

Španjolska prijestolnica osnovala je poseban odjel u Centru za oporavak divljih životinja. Ondje se, uslijed sve učestalijih toplinskih udara, liječe ptice koje su izrazito pogođene velikim ljetnim vrućinama.

Podsjetimo, znanstvenici su nedavno objavili da su ekstremni toplinski udari kojima trenutno svjedočimo rezultat i izravna posljedica ljudskog djelovanja.

Mlade čiope, mrke crvenrepke, vjetruše i orlovi uobičajeni su pacijenti madridskog regionalnog Centra za oporavak divljih životinja (CRAS) tijekom ljeta, budući da su posebno osjetljivi na visoke temperature koje mogu doseći i 40 Celzijevih stupnjeva.

‘Ljetne zvijezde’

“Čiope su ‘zvijezde’ ljeta jer one dolaze najviše”, rekla je za Reuters direktorica CRAS-a, Silvia Villaverde, istaknuvši pritom da su tijekom ove godine primili više od 1400 čiopa.

Piliće često donose planinari koji ih pronađu kako leže na tlu nakon što su ispali iz gnijezda ili su ih izgurali njihovi braća i sestre zbog vrućine.

CRAS također prima mnoge vjetruše koje su tek počele letjeti, ali još uvijek nisu u stanju same osigurati hranu ili su se srušile na mjesta nedostupna njihovim roditeljima, rekao je šumarski inženjer Alejandro Martinez.

”Nakon dan-dva bez hrane, uz ove visoke temperature, vrlo lako dehidriraju”, dodao je.

Kako bi ponovno vratio ptice natrag u divljinu, CRAS koristi tehniku “udomljavanja” u kojoj se pilići stavljaju u druga gnijezda i usvajaju ih novi roditelji koji ih uče kako letjeti ili loviti.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.