patrick-federi-RjewO7Oqcv8-unsplash (3)

Ekolozi protiv novih pravila EU vezanih za nuklearnu energiju i plin

GREEN_300_listici_sredina

Ekolozi spremni na tužbu?

Ekolozi planiraju pravne korake protiv novih pravila Europske unije koja buduće investicije u nuklearne elektrane i plinsku infrastrukturu prozivaju ekološki prihvatljivima.

Zastupnici Europskog parlamenta u srpnju su podržali delegirani akt o takozvanoj taksonomiji kojim se utvrđuju ciljevi investiranja u održivu energiju. Kontroverzni dio odnosio se na uvrštavanje nuklearne energije i plina kao “čiste” i “okolišno održive aktivnosti”, a ta odluka naišla je na burnu reakciju zemalja članica i parlamentarnih zastupnika. Skupina ekoloških organizacija, uključujući Greenpeace, WWF i njemački BUND, pozvala je Europsku komisiju da ponovno razmotri ta pravila te ih povuče. Ako ih Komisija ne povuče, organizacije će ih pokušati osporiti na Europskom sudu (ECJ).

Plin i nuklearna energija trebali bi od siječnja biti uključenu u takozvanu taksonomiju koja određuje područja u koja građani i tvrtke mogu investirati za borbu protiv klimatskih promjena. Ta odluka ima podršku Europskog parlamenta i članica, usprkos kritikama da se izgaranjem plina proizvodi ugljikov dioksid te da još uvijek nema konačnog rješenja za radioaktivni otpad, piše agencija dpa.

Ekološke organizacije smatraju da ova klasifikacija krši europske zakone o borbi protiv klimatskih promjena te da je suprotna Pariškom klimatskom sporazumu o ograničavanju zagrijavanja Zemlje na 1,5 stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje.  Dio aktivista ističe kako su visoke cijene plina glavni uzrok rasta životnih troškova na kontinentu, te da je stoga promoviranje tog energenta u suprotnosti s ciljevima EU-a.

Izvor: www.zelenahrvatska.hina.hr

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.