henry-be-1bYdEFNUtOY-unsplash

Otpad u svrsi sporta: Za izradu 11 tisuća sjedala na Olimpijskim igrama, organizatori će koristiti smeće

GREEN_300_listici_sredina

Ekološka odgovornost s tribina

Pripreme za Olimpijske igre u Parizu zakazane za 2024. godinu već su u punom jeku. Najavljuju ih kao najodrživije do sad, a jedna od novosti je i činenica da će tribine, odnosno 11 tisuća sjedala na borilištima biti napravljene od recikliranog otpada.

Olimpijske igre koje će 2024. godine biti održane u Parizu mogle bi biti jedne od održivijih do sad što smo i ranije pisali. I dok su u Tokiju prije dvije godine postolja za pobjednike bila napravljena od gotovo 25 tona odbačene plastike, sada u Parizu planiraju izradu tribina, odnosno stolaca od otpada.

Kad ti život pruži otpad…

Kao glavna sirovina za izradu 11,000 stolaca za tribine nadolazećih Igara, organizatorima će čini se poslužiti kontejneri prepuni otpada u francuskoj prijestolnici. Naime, iz njega će izvlačiti potrebnu plastiku koja će se reciklirati i koristiti u daljnoj proizvodnji.

Olimpijskim igrama

U ovom slučaju otprilike vrijedi ona “Kad ti život da limun, napravi limunadu”, jer jedna od tvrtki koja stoji iza inicijative zove se “Lemon Tri”. Ovaj tim za recikliranje udružio se s tvrtkom za ekološku gradnju “Le Pavé” kako bi prikupili plastični otpad i pretvorili ga u nasjeckane plastične komadiće. Oni zatim služe kao osnovni materijal koji se može oblikovati u druge oblike za proizvodnju onoga što je potrebno.

otpad

Strugotine se miješaju, zagrijavaju i komprimiraju kako bi se dobile plastične ploče s mrljama u boji. Odatle se sjedala mogu izraditi i na jesen će biti spremna za postavljanje na olimpijskim borilištima kao što su “Arena u Porte de la Chapelle” u Parizu i “Olimpijski vodeni centar” u Saint-Denisu.

Potrebno je 100 tona plastike

Olimpijske igre 2024. snažno su promovirane kao jedinstvene u svom ekološkom pristupu, koji će težiti davanju prioriteta štedljivosti i korisnosti te smanjenju utjecaja ugljika. Proizvodnja sjedala od reciklirane plastike idealan je primjer ovakvog pristupa jer smanjuje potrošnju energije, uklanja otpad iz spalionica i smanjuje emisiju ugljika.

Olimpijskim igrama

Za proizvodnju sjedala bit će potrebno 100 tona plastike, a 80% će se dobiti iz žutih kanti u četvrti Seine-Saint-Denis. Također će se obraditi lokalno. “To je ogroman komunikacijski alat. Kada djeci kažemo da dođu i bace svoje boce u kante, jer će sutra biti na sjedalima olimpijskog bazena, to podiže svijest o recikliranju”.  rekao je Augustin Jaclin, suosnivač tvrtke Lemon Tri za Euronews.

Podsjetimo, osim plastičnog otpada koji će pretvoriti u sjedala na tribinama, drveni krov 50-metarskog legendarnog bazena “Georges-Vallerey” u Parizu koji je ranije ove godine bio renoviran poslužio je pak za izradu namještaja za natjecatelje kao što su garderobni ormarići i putokazi o čemu smo ranije ove godine pisali.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram, Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.