alex-smith-J4yQp1lIJsQ-unsplash

Olimpijske igre u Parizu trebale bi biti najodrživije do sada: Pogledajte koje su novosti uveli

GREEN_300_listici_sredina

Tvrde da će smanjiti ugljični otisak

Organizatori obećavaju da će sav ugljični otisak koji proizvedu kompenzirati tako da će poduprijeti dodatne projekte u Francuskoj koji se bave ekologijom i zaštitom okoliša. Grade biciklističku stazu od 30 kilometara i nabavljaju čak 15.000 bicikala.

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu obećali su potpuno drugačiji koncept 2024. Prezentirat će spoj spektakla i održivosti, tvrde. Pokušavaju tako potaknuti na očuvanje energije i inovativnost u novoj eri Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. Na taj način žele ubrzati ritam ekološke tranzicije u sportu.

“Prepolovit ćemo emisije koje nastaju u vezi s Igrama i kompenzirati više CO2 nego što ćemo proizvesti. Postat ćemo prvi veliki sportski događaj koji će pozitivno utjecati na klimu”, stoji na njihovoj službenoj stranici.

To će postići tako što će koristiti 95 posto postojećih ili privremenih područja. Na taj način, tvrde, smanjit će se utjecaj na okoliš jer neće biti novih građevinskih projekata. Pokušat će stoga najljepše pariške znamenitosti pretvoriti u sportske arene, a izgradit će samo dva nova objekta, odnosno sela – Olimpijsko i Paraolimpijsko. Riječ je o projektima koji su zamišljeni kao eko-četvrt budućnosti kada se Olimpijske igre završe.

Eko-četvrt
Sve ostaje u Parizu 

To bi trebalo zadovoljiti potrebe lokalnog stanovništva, budući da će izgraditi i bazene za vodene sportove, a u tim četvrtima trenutno svako drugo dijete ne zna plivati. Osim toga, planiraju postaviti i sustave za mjerenje i praćenje ugljičnog otiska na svakom koraku.

A do njih, kao i do svakog objekta na Olimpijskim igrama, moći će se doći biciklom. To je potvrdila u utorak pariška gradonačelnica Anne Hidalgo. Zbog toga će morati dodatno uložiti u biciklističku infrastrukturu diljem grada, ali tvrde da su cijele igre zapravo proslava održive mobilnosti te da bi trebale ubrzati ekološku tranziciju Pariza.

Trebali bi dovršiti 30 kilometara staze koje će biti opremljene piktogramima i posebnom signalizacijom u njihovim bojama. Morat će nabaviti i 15.000 novih bicikala, kao i 10.000 privremenih parkirnih mjesta, koji će se nakon završetka Igara preraspodijeliti diljem grada.

Ulagat će u lokalne projekte 

Osim toga, organizatori obećavaju da će sav ugljični otisak koji proizvedu kompenzirati tako da će poduprijeti dodatne projekte u Francuskoj koji se bave ekologijom i zaštitom okoliša.

“Želimo da svojim sudjelovanjem podržimo razvoj ovih lokalnih projekata, kojih je još uvijek premalo, s obzirom na njihovu važnu ulogu koju imaju u borbi protiv klimatskih promjena, jačanju biološke raznolikosti i poboljšanju kvalitete života”, kažu.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram, Paris2024.org / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.