rinke-dohmen-6tsFCDEHF8c-unsplash

Ususret Olimpijadi: Krov legendarnog pariškog bazena pretvorit će u namještaj za nadolazeće Igre

GREEN_300_listici_sredina

Recikliranje i ponovna upotreba drva

Pariški legendarni bazen "Georges-Vallerey", u kojem je legendarni glumac Johnny Weismuller i nekadašnji plivač koji se proslavio filmovima o Tarzanu osvojio dvije zlatne olimpijske medalje, ide u krovnu renovaciju ne bi li spreman dočekao nadolazeću Olimpijadu 2024. godine. No, ova renovacija posebnija je od drugih jer su se organizatori obavezali da drveni okvir prenamjene u namještaj za prostorije bazena, a novi krovni okvir je iz eko certificiranih francuskih šuma.

Francuska se prijestolnica ozbiljno priprema za nadolazeće Olimpijske igre 2024. godine, koje će ujedno biti i proslava stote obljetnice Olimpijade 1924., kojoj je svojedobno također bio domaćin Pariz. Ovoga puta u procesu pripreme primjenjuju se moderni standardi održivosti.

Naime, lokalni bazen Georges-Vallerey koji je prilično istaknuti dio francuske sportske baštine, a također je korišten kao mjesto održavanja natjecanja 1924. godine svoj će dotrajali drveni krov iskoristiti u izradu nekih dijelova namještaja za nadolazeću Olimpijadu.

Krov 50-metarskog bazena ide u renovaciju, a stari drveni okvir neće samo tako propasti. Umjesto toga, projektanti ga nastoje ponovno upotrijebiti i preraditi izrađujući novi namještaj i popratne znakove od njega. Namještaj će biti postavljen upravo na ovom bazenu.

Tako su se organizatori obavezali da će 90% građevinskog otpada nastalog obnovom biti ponovno korišteno ili reciklirano na ovaj ili onaj način. Postoji i posebna klauzula s tvrtkom za renoviranje koja je obvezuje pažljivo demontirati krovne grede i ukloniti metalne dijelove s njih.

Druga tvrtka, Bonnardel, sa sjedištem u Seine-et-Marne, proizvodit će novi namještaj: pult recepcije za bazen, ali i klupe, kao i garderobe te gotovo 1400 različitih znakova i putokaza u bazenu. Dio okvira (6 kubika drva) Grad je donirao udruzi “Solidarna stolarija” koja se bavi ponovnom uporabom materijala, pa tako i drva, a Gradsko vijeće također će obnoviti dio drva za radionice Odjela za mlade i sport.

Također, novi krovni okvir proizveden je iz eko certificiranih francuskih šuma te je to samo početak održivih projekata za nadolazeće Olimpijske igre.

PHOTOS BY: Facebook, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.