Screenshot 2021-07-20 110105

Odgovorna crta natjecanja: Postolja na Olimpijskim igrama izrađena od 25 tona odbačene plastike

GREEN_300_listici_sredina

98 postolja od ukupno skupljenih 24,5 tona plastike

Osim zbog epidemioloških mjera, ovogodišnje Olimpijske igre koje se održavaju u Tokiju bit će još po nečemu posebne. Naime, organizacija Igara odlučila je ove godine uključiti i stanovnike diljem Japana da se odazovu u akciju skupljanja plastične ambalaže od koje je tamošnji umjetnik Asao Tokolo napravio postolja za najbolje.

Za svega nekoliko dana započinje najstarije sportsko natjecanje, Olimpijske igre, koje su zbog epidemiološke situacije s prošle godine odgođene za ovo ljeto. Sportaši se već lagano slijevaju u Olimpijsko selo u Tokiju, a posljednje pripreme već su odavno odrađene. Ono što je posebnost ovogodišnjih Igara je činjenica da su čelni ljudi iz organizacije odlučili posvetiti nešto svoje pažnje i prema okolišu. Tako će oni najbolji na Olimpijskim igrama i Paraolimpijskim igrama u Tokiju biti okrunjeni na postoljima koje je dizajnirao japanski umjetnik Asao Tokolo, a izrađene su od 24,5 tona odbačene plastike iz kućanstva. Tijekom devet mjeseci stanovnici Japana donirali su plastičnu ambalažu koja je ekvivalent od 400.000 boca deterdženata za pranje rublja i to putem više od 2000 kutija za sakupljanje koje su bile postavljene u robnim kućama i školama širom Japana.

Reciklirana ambalaža pretvorena je u niti, te korištena za 3D ispis svih 98 podija koji će se koristiti tijekom Igara. Inicijativa je dio šireg plana da se obični ljudi, stanovnici uključe u plan održivosti događaja, koji je također uvidio da građani doniraju stare elektroničke uređaje kako bi ih mogli pretvoriti u olimpijske medalje u Tokiju. “Postolja su stvorena sa svrhom da svijetu pokažu različite načine na koje se održivo društvo može ostvariti, te su ovo povijesne Igre koje su prvi put uključile cijelo stanovništvo Japana u proces proizvodnje podija”, objasnili su organizatori.

Svaki je podij izgrađen od niza malih modula u obliku kocke koji su povezani u tradicionalna tri postolja. Alternativno, oni se također mogu pretvoriti u spljoštenu, pristupačnu platformu za Paraolimpijske igre, dok se socijalno distancirana verzija postolja trenutno izrađuje kako bi se uskladila s nedavno proglašenim japanskim izvanrednim stanjem. Osim što koriste otpadne materijale za stvaranje kultnih olimpijskih rekvizita, Organizacijski odbor Tokyo 2020 postavio je i ciljeve ponovne upotrebe ili recikliranja 65 posto cjelokupnog otpada stvorenog radom Igara i 99 posto svih predmeta nabavljenih za igre. Također, tvrtka Procter & Gamble, koja je olimpijski sponzor, pijedestale će na kraju pretvoriti u boce sa šamponom i deterdžent. Osim Olimpijskih igara, teniski turnir Wimbledon također je ove godine odao počast okolišu i planeti pa su diljem prostora oko terena kao i u teniskom selu bili postavljeni punktovi za reciklažu plastične ambalaže što svakako daje ljepšu i bolju sliku svijeta u budućnosti.

PHOTOS BY: olympics.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.