pexels-engin-akyurt-2042591

Drastičan pad ribe u moru: ‘Uskoro bi mogli imati više plastike nego životinja’

GREEN_300_listici_sredina

Sve zbog pretjeranog izlova i plastike

'I moru treba odmor', objavili su iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF). Procjene su da bismo mogli završiti s više plastike nego ribe u moru i to puno prije 2048. godine, koju su znanstvenici označili kritičnom kada je stanje mora u pitanju.

Populacije riba drastično opadaju zbog pretjeranog izlova i zagađenja plastikom. Ako se nešto hitno ne promijeni, mora bi moglo ostati prazno, objavili su iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF). Procjene su da se danas more iskorištava čak pet puta više nego prije 50 godina. Broj ribljih vrsta alarmantno se smanjuje,a vremena nam ponestaje, tvrde.

“O ovom problemu više nije dovoljno razgovarati, moramo hitno djelovati. Opstanak morskih životinja doveden je u pitanje, kao i egzistencija i kvaliteta života mnogih ljudi,“ rekao je Patrik Krstinić, stručnjak za morsku bioraznolikost u WWF Adriji.  Ako ne promijenimo svoje navike, dodao je Krstinić, mogli bismo završiti s više plastike nego ribe u moru i to puno prije 2048. godine, koju su znanstvenici označili kritičnom kada je stanje mora u pitanju.

Osim toga, druga morska bića, poput morskih kornjača i kitova, također su u opasnosti jer smanjeni riblji fond znači da uskoro ni ona neće imati dovoljno hrane.
Već za našeg životnog vijeka, dodao je, moglo bi se dogoditi da nećemo imati dovoljno ribe za prehranu. Već je sada cjenovno mnogima nedostižna, upravo zato što je ima sve manje.

Odgovornost je na svima  

Velike morske površine stoljećima su smatrane neiscrpnim izvorom hrane i drugih resursa. Iz WWF-a kažu da je 35 posto globalnih ribolovnih resursa prekomjerno iskorišteno, a od toga čak 63 posto na razini Sredozemnog i Crnog mora. WWF radi na promjeni ovog trenda uspostavom „zona bez ribolova” kako bi se i more i riba mogli oporaviti, promičući alternativne izvore prihoda za obalne zajednice, ali ni to nije dovoljno, tvrde.

“Svi mi koji tu istu ribu jedemo možemo sudjelovati i pridonijeti potrebnim promjenama tako što ćemo paziti odakle dolazi riba koju konzumiramo”, objavili su.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.