želatinu
želatinu

Otkrivena nova biljna zamjena za želatinu koja se dobiva od proteina graha

GREEN_300_listici_sredina

Inovacija u prehrani

'Trenutno postoji ogromno globalno tržište zainteresirano za zamjenu standardne želatine biljnom', rekla je Chen. Potražnja dolazi ne samo od vegana i vegetarijanaca koji traže alternativu, već i od rastuće muslimanske populacije koja traži halal opcije te općenitog interesa za održive prehrambene sustave.

Istraživači su razvili novu biljnu zamjenu za želatinu temeljenu na proteinu graha. Dr. Lingyun Chen i njen tim sa Sveučilišta Alberta kažu da novi proizvod, trenutno u fazi patenta, ima poboljšan sadržaj proteina u usporedbi s drugim postojećim biljnim zamjenama za želatinu poput pektina.

Ono što izdvaja ovaj novi proizvod od ostalih zamjena za želatinu je njegova jedinstvena značajka ‘termalne obratljivosti’ – sposobnost da bez napora prelazi iz tekućeg u želatinozno stanje i obratno, napomenuli su istraživači, a prenosi portal Green Queen.

Slučajno otkriće

Tim Sveučilišta Alberta kaže da je otkriće nastalo slučajno tijekom eksperimenta. Shvatili su da određeni uvjeti, poput promjena pH vrijednosti, rezultiraju stvaranjem želatine. Tim tvrdi da ima industrijske primjene koje oponašaju konvencionalnu želatinu koja se proizvodi od životinjskog hrskavice i kostiju.

Ova novootkrivena zamjena mogla bi donijeti novu eru u prehrambenoj industriji pružajući biljnu alternativu za želatinu koja se koristi kao zgušnjivač u raznim prehrambenim proizvodima, uključujući juhe, umake, slatkiše i prehrambene dodatke.

Dr. Chen trenutno surađuje s multinacionalnim liderom specijaliziranim za biljne sastojke i koristi grah iz Kanade kao glavni sastojak. Rade na daljnjem testiranju proizvoda.

Globalno tržište održive želatine

“Trenutno postoji ogromno globalno tržište zainteresirano za zamjenu standardne želatine biljnom”, rekla je Chen. Potražnja dolazi ne samo od vegana i vegetarijanaca koji traže alternativu, već i od rastuće muslimanske populacije koja traži halal opcije te općenitog interesa za održive prehrambene sustave.

Brojne prehrambene tehnološke tvrtke rade na stvaranju održivijeg i etičkog tržišta za želatinu. Kalifornijska tvrtka Geltor, posebno, prikupila je više od 116 milijuna dolara za svoje bio-identične proizvode od želatine i kolagena.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.