Snapinsta.app_300832677_734073110995619_8600714873178568739_n_1080

Otkrijte otok u Hrvatskoj gdje živi tek 29 stanovnika, automobili su zabranjeni, a nema ni trgovina

GREEN_300_listici_sredina

Idealna ideja za istinski odmor duše i tijela

Na Ošljaku neće čuti buku automobila, nećete se zamarati što kupiti u trgovini i koliko košta, probuditi vas može samo cvrkut potencijalno strogo zaštićenih vrsta ptica. Otok od tek tridesetak stanovnika u zadarskom kanalu idealna je ideja za odmor od stresa i svakodnevne vreve grada.

Stiže nam lipanj, a u njemu poprilično dosta mogućnosti za spojene vikende, uključujući i ovaj koji je nekima u tijeku. Ako vam fali ideja za ovogodišnje izlete ili ljetovanje, a da se pritom u potpunosti isključite iz vreve grade, predlažemo vam Ošljak. Riječ je o najmanje naseljenom otoku u Hrvatskoj, gdje ćete uživati uz šumu, more i tek pokojeg stanovnika.

Nekad bolnica, danas naseljeni otok

Ošljak ili Lazaret kako ga zovu se smjestio u zadarskom kanalu, udaljen oko 780 metara od mjesta Kali, te oko 940 metara od mjesta Preko na otoku Ugljanu i pripada općini Preko. Dužina obalne crte je 2,41 km, a najviši vrh visok je 89 m. Ošljak broji tek otprilike tridesetak stanovnika i većina njih preziva se istim prezimenom – Valčić. Na otoku možete roniti, loviti ribe s lokalnim stanovništvom, posjetiti crkvicu iz doba 6. stoljeća, kao i vodosabiralište, koje je nastalo za vrijeme talijanske okupacije Ošljaka u Drugom svjetskom ratu.

Bogata i zaštićena flora i fauna

Vjeruje se da je nastao još u 17. stoljeću, a služio je kao bolnica. Otok je prekriven šumom čempresa i borova i mediteranskom makijom i nasadima starih maslina. Prema Karti staništa Republike Hrvatske na području Ošljaka nalazi se 10 tipova staništa od kojih je 4 ugroženo i zaštićeno: submediteranski i epimediteranski suhi travnjaci, bušici, infralitoralni sitni pijesci s više ili manje mulja te infralitoralna čvrsta dna na čvrstom i stjenovitom dnu. Prema podacima iz crvenih knjiga i postojećih stručnih studija, na području Ošljaka stalno ili povremeno živi niz ugroženih i zaštićenih vrsta, poput ševe krunice, primorske trepteljke, sivog sokola, surog orla, dugokljune čigre i mnogih drugih.

Osam apartmana i kuća za odmor

Ako vas put nanese na Ošljak, pripremite se na istinski odmor, bez automobila koji su na otoku zabranjeni, a otok nema ni trgovine, čak ni preko ljetne sezone. Naoružajte se potrepštinama i ugrabite za sebe jedan od osam apartmana koji se tamo nude za najam. Manje je svakako više.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.