OŠ Gradac

Učenice i učenici oduševili na nagradnom natječaju ‘Ostavi utisak, ne otisak’, čestitao im i Mate Rimac

GREEN_300_listici_sredina

Natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Učenici su prijavom na natječaj dali svoj doprinos u poticanju boljih navika kojima se čuva okoliš i smanjuje negativan utjecaj na klimatske promjene. Svojim primjerom su pokazali i ostalim vršnjacima koliko je u današnje vrijeme bitno usvojiti navike kojima se otpad gotovo ne stvara. Naglasak je na uporabi održivih materijala (staklo, drvo, metal), izbjegavanju jednokratnih proizvoda kao što su plastične vrećice, čaše i slično kao i ne kupovanju odjeće brze mode.

Zero-waste rođendanska proslava, druženje s influencerom Lucianom Plazibatom i upoznavanje svijeta električnih hiperautomobila samo su neke od nagrada koje su osvojili učenici osnovnih i srednjih škola na eko natječaju ‘Ostavi utisak, ne otisak’ kojeg je proveo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Učenici su prijavom na natječaj dali svoj doprinos u poticanju boljih navika kojima se čuva okoliš i smanjuje negativan utjecaj na klimatske promjene. Svojim primjerom su pokazali i ostalim vršnjacima koliko je u današnje vrijeme bitno usvojiti navike kojima se otpad gotovo ne stvara. Naglasak je na uporabi održivih materijala (staklo, drvo, metal), izbjegavanju jednokratnih proizvoda kao što su plastične vrećice, čaše i slično kao i ne kupovanju odjeće brze mode. Proizvode i predmete treba što duže koristiti i ponovno upotrijebiti, odvajati otpad i voditi brigu da se on generalno smanjuje.

Budućnost pripada najmlađima

“Eko natječaje za školarce Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi svake godine, kako bi kroz kreativnost motivirao najmlađe članove našeg društva da zaštite svoj okoliš. Nije dovoljno razmišljati samo o pravilnom odvajanju otpada ili recikliranju, nego i o ne stvaranju otpada. Ljudi općenito nisu svjesni koliki utjecaj imaju dobre svakodnevne odluke na cijelo naše društvo“, istaknula je Sunčana Matić iz Fonda za okoliš i energetsku učinkovitost te dodala da budućnost pripada najmlađima i zato ih je važno uključiti u ovakve eko projekte. Sudionici nagradnog natječaja ‘Ostavi utisak, ne otisak’ svojim radovima su dokazali koliko im je stalo do čistog okoliša i da svojim navikama ostavljaju utisak, a ne otisak.

Jedan od članova stručnog žirija, poznati influencer Luciano Plazibat istaknuo je kako je zemlja u kojoj živimo pravi blagoslov i da je trebamo čuvati, a učenicima koje je posjetio u Rovinju savjetovao je da što više vremena provode u prirodi, a manje na raznim elektroničkim uređajima. Iako je njegov profesionalni put vezna za društvene mreže svjestan je važnosti usmjeravanja poruka prema očuvanju okoliša.

Učenicima je na kreativnosti čestitao i Mate Rimac.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.