AEDPXH UK Wales Powys Montgomery Bishops Castle Street frog crossing road sign

Naši učenici pomažu žabama: Spasili su ih čak 500!

GREEN_300_listici_sredina

Fantastična akcija

Kada se temperature tijekom noći podignu, žabe će krenuti preko ceste tražeći bare, a kako ne bi završile pod kotačima automobila, učenici su postavili ogradu. Kasnije ih u kantama prenose na drugu stranu ceste.

Kako bi zaštitili žabe koje se polagano bude iz zimskog sna, učenici iz Koprivnice postavili su zaštitnu ogradu koja sprječava da žabe stradaju na cestama.
Akcija je to koja traje već 26 godina, a sve u svrhu kako bi se podigla svijet o važnosti zaštite žaba koje često završe pod kotačima automobila.

Kroz godine je na ovom području, upravo zbog ove akcije, spašeno više od petstotinjak odraslih jedinki koje su bile spremne za parenje.

“Mislim da je vrlo bitno da se pokaže da moramo paziti gdje gradimo ceste i kako će to onda utjecati na prirodu, rekla je za HRT Mia Sremec, učenica 4. razreda Gimnazije “Fran Galović” Koprivnica.

Učenici iz Koprivnice spasili žabe

Sličnog je mišljenja i Martin Berberi, učenik iste škole, koji kaže da se i starijima i mlađima jednako treba podići svijet o zaštiti vodozemaca. Osobno mu je to, dodao je, jako važno.

‘Žabe stradavaju na sve strane’ 

Kada se temperature tijekom noći podignu, žabe će krenuti preko ceste tražeći bare, a kako ne bi završile pod kotačima automobila, učenici su postavili ogradu. Kasnije ih u kantama prenose na drugu stranu ceste.

“Kad smo krenuli u akciju mislili smo da nam prvi cilj spasiti žabe, međutim kad smo vidjeli koliko ih stradava na sve strane onda smo shvatili da educiramo mlade i da ih osvijestimo o stradavanju koje uzrokuje naše nesavjesno ponašanje, kazao je Miroslav Samardžić, profesor u Gimnaziji “Fran Galović” Koprivnica.

Učenici iz Koprivnice pomogli spasiti više od 500 žaba

Zapreke uz cestu stajat će do kraja travnja, a u prenošenje žaba mogu se uključiti i djeca i odrasli.

‘Sve počinje malim koracima’ 

“Kod djece predškolske dobi da se senzibiliziraju za prirodu, da se uključe u aktivnosti koje pomažu prirodi, evo ovdje će upoznati vodozemce, kazala je Željka Kolar, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.

Žabe su vrlo bitna karika u održavanju ekološke ravnoteže, no ovi gimnazijalci znaju da i okoliš mora biti čist. Zato su, tijekom postavljanja zaštitnih zapreka za žabe, prikupljali smeće u šumarcima oko prometnica. Svjesni su da velike ideje o zaštiti prirode počinju malim koracima.

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.