thumb_1920x1080_e-waste-race-winner-1

Kako bi djecu naučili o recikliranju i ponovnoj upotrebi, nizozemski učenici skupljaju elektronički otpad od vrata do vrata

GREEN_300_listici_sredina

Praksa ispred teorije

Kako naučiti o pravim životnim vrijednostima, nego u praksi. Tako su nizozemske vlasti organizirale natjecanje u skupljanju elektroničkog otpada kojeg učenici skupljaju od vrata do vrata i time uče o recikliranju i ponovnoj upotrebi. Ovim natjecanjem već se uštedjelo 19.610 kilograma emisije CO2.

Kako bi potakli i obrazovali djecu na recikliranje i ponovnu upotrebu, učenici osnovnih škola u Amsterdamu u Nizozemskoj sami skupljaju stare elektroničke uređaje od vrata do vrata. Prikupljeni gadgeti bit će ponovno korišteni ili reciklirani, ovisno o stanju u kojem ih pronađu, a time djeca ne samo da imaju priliku naučiti više o kružnom gospodarstvu i važnosti smanjenja elektroničkog otpada, već također mogu osvojiti nagrade i razviti osjećaj timskog duha. Kako stoji na stranicama glavnog grada, polovica elektroničkog otpada u Nizozemskoj se ne reciklira, a ovo “E-Waste race” je natjecanje koje se organizira 4 uzastopna tjedna u različitim dijelovima Nizozemske.

Trenutno je utrka aktivna u gradovima Amsterdam, Den Haag i Groningen. Suorganiziraju ga općine, lokalne komunalne službe i neprofitne organizacije. Učenici tako uče o e-otpadu, sirovinama i utjecaju otpada na okoliš, kako natjecanje napreduje i to sve kroz interaktivnu lekciju. Djeca skupljaju robu u domovima ljudi, kod prijatelja i obitelji, ali također vode kampanju u svom susjedstvu putem plakata i lokalnih medija. Na taj način u projekt smanjenja otpada uključuju cijelu zajednicu.

Pobjednici eco-friendly natjecanja u Amsterdamu bit će objavljeni početkom listopada. Škola koja prikupi najviše sprava dobit će glavnu nagradu – školski izlet za cijeli razred. Do sada je od smetlišta spašeno 2.308.157 uređaja, a svako do sad organizirano natjecanje, njih 71 uštedjelo je u prosjeku 19.610 kilograma emisije CO2. Osim pozitivnog utjecaja na okoliš, istraživanje Tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu pokazalo je da Utrka za e-otpad dovodi do pozitivne promjene u ponašanju i veće svijesti učenika i njihove neposredne okoline, poput roditelja i nastavnika, u pogledu recikliranja otpada. 

PHOTOS BY: ewasterace.nl, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.