Plod biljke kikiriki jedna je od najpopularnijih, ali vjerojatno i najzdravijih grickalica na svijetu, kažu stručnjaci. Riječ je o kalorijski vrijednoj namirnici s obzirom na to da sto grama ove grickalice ima otprilike 567 kalorija.
Iako mnogi kikiriki svrstavaju u orašaste plodove, riječ je zapravo o povrću! Ova mahunarka izrazito je bogata vitaminima, mineralima, ali i oleinskom kiselinom, zdravom masti koja se inače nalazi i u maslinovom ulju.
Najbolji je bez ičega
Osim toga, kikiriki sadrži značajne količine proteina, cinka, željeza i magnezija. Zbog toga pojačava koncentraciju i pozitivno djeluje na postizanje bolje mentalne sposobnosti.
No, najzdravije ga je jesti bez ikakvih dodataka. Dakle, u odnosu na prženi i slani kikiriki, svakako je uvijek bolja opcija onaj sirovi, bez soli. Osim toga kikiriki može izazvati i niz alergijskih reakcija, budući da je riječ o jednoj od pet najčešćih alergija na hranu pa se ne preporučuje prije druge godine života.
Raste pod zemljom
Specifičnost kikirikija je to što raste poput krumpira – pod zemljom.
Jednogodišnja je to biljka čiji se cvjetovi također razvijaju iznad zemlje, a zatim se zbog svoje težine svijaju prema zemlji i ulaze unutar nje gdje sazrijevaju mahune kikirikija, navodi Agroklub.
Svjetlosmeđa ljuska s okomitim linijama sadrži dva ili tri zrna kikirikija. Svako ovalno zrno sastoji se od dvije polovice koje su prekrivene crveno-smeđom tankom kožicom. S obzirom na količinu bjelančevina i masti, kikiriki se prerađuje i u maslac, ulje, pahuljice i brašno.