Image: 746305614, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Plod ove biljke je najzdravija grickalica na svijetu, ali samo ako ga jedete ovako

GREEN_300_listici_sredina

Mnogi ga pogrešno svrstavaju u orašaste plodove

S obzirom na količinu bjelančevina i masti, prerađuje se i u maslac, ulje, pahuljice i brašno. 

Plod biljke kikiriki jedna je od najpopularnijih, ali vjerojatno i najzdravijih grickalica na svijetu, kažu stručnjaci. Riječ je o kalorijski vrijednoj namirnici s obzirom na to da sto grama ove grickalice ima otprilike 567 kalorija.

Iako mnogi kikiriki svrstavaju u orašaste plodove, riječ je zapravo o povrću! Ova mahunarka izrazito je bogata vitaminima, mineralima, ali i oleinskom kiselinom, zdravom masti koja se inače nalazi i u maslinovom ulju.

Najbolji je bez ičega

Osim toga, kikiriki sadrži značajne količine proteina, cinka, željeza i magnezija. Zbog toga pojačava koncentraciju i pozitivno djeluje na postizanje bolje mentalne sposobnosti.

No, najzdravije ga je jesti bez ikakvih dodataka. Dakle, u odnosu na prženi i slani kikiriki, svakako je uvijek bolja opcija onaj sirovi, bez soli. Osim toga kikiriki može izazvati i niz alergijskih reakcija, budući da je riječ o jednoj od pet najčešćih alergija na hranu pa se ne preporučuje prije druge godine života.

Raste pod zemljom

Specifičnost kikirikija je to što raste poput krumpira – pod zemljom.

Jednogodišnja je to biljka čiji se cvjetovi također razvijaju iznad zemlje, a zatim se zbog svoje težine svijaju prema zemlji i ulaze unutar nje gdje sazrijevaju mahune kikirikija, navodi Agroklub.

Svjetlosmeđa ljuska s okomitim linijama sadrži dva ili tri zrna kikirikija. Svako ovalno zrno sastoji se od dvije polovice koje su prekrivene crveno-smeđom tankom kožicom. S obzirom na količinu bjelančevina i masti, kikiriki se prerađuje i u maslac, ulje, pahuljice i brašno.

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.