page

Omiljeni zagrebački zero-waste kafić od sada nudi rinfuzu! Saznajte što se nalazi u refill ponudi…

GREEN_300_listici_sredina

Maslinovo ulje i soja umak najpopularniji proizvodi

Ovaj specialty coffee shop otvoren je još prije pola godine u samom centru Zagreba, smješten na putu od Europskog trga prema katedrali, a oduševio nas je svojom ponudom pića i zdravih kolača. Od nedavno, tamo možete pronaći i refill postaju idealnu za sve one koji žele smanjiti nakupljanje jednokratnih boca.

Filteraj je od svog otvaranja prije sedam mjeseci vrlo brzo postao popularan među ljubiteljima zero-waste načina života, dobre kave i zelenih navika. “Filteraj nikad nije bio zamišljen kao svaki drugi coffee shop. Zamišljen je kao sve samo ne to, pa su tako u njemu na prvom mjestu biljna mlijeka, zero waste principi i poticanje inspirativne komunikacije”, govori nam Lori Brnčić, vlasnica Filteraja.

Osim što sami izrađuju svoja biljna mlijeka, prakticiraju razne zero-waste principe i potiču svoje goste na inspirativnu raspravu i druženja, od nedavno u ponudi imaju i ‘refill station’.

Sve je krenulo s izradom biljnih mlijeka različitih okusa koji se proizvode u samom coffee shopu. “Biljna mlijeka se proizvode na licu mjesta, eliminirajući sve aditive, tetrapake, boce i sve što nam ustvari nije ni potrebno kako bismo dobili jedan divni kremasti cappuccino. S istim fokusom pristupili smo ponudi hrane i slastica, ali i svih ostalih hladnih i toplih pića, te eliminirali sav mogući otpad, a u isto vrijeme ponudili izrazito ukusne i nutritivne opcije”, objašnjava Lori.

Kako bi to isto omogućili svim svojim gostima u njihovim domovima, omogućili su da se njihova mlijeka mogu kupiti i ponijeti ‘za van’. Trenutno se mogu kupiti okusi Cococash (kokos / cashew), te zobeno i bademovo mlijeko. Nakon mlijeka polako su dodavali i druge artikle, gdje su se više fokusirali na one tekuće, najviše radi ograničenog prostora.

U sklopu novootvorenog refill dijela mogu se pronaći neke od najčešće korištenih prehrambenih i kućanskih tekućina u rinfuznoj varijanti. Svatko tako može u svojoj ambalaži kući ponijeti prehrambene tekućine poput dalmatinskog maslinovog ulja, tri vrste virovitičkog octa i Kikkoman soja umaka, kućanske višenamjenske tekućine za čišćenje, deterdženta za rublje, WC gela i sredstva za pranje podova. Kućanski proizvodi su trenutno svi iz PERO asortimana, a u skoroj budućnosti tu će se uključiti i Nivelova Biola Home linija.

Ako ste slučajno zaboravili ponijeti svoje višekratne boce ili staklenke, ne brinite jer u Filteraju imaju u ponudi i staklene boce od pola litre ili jednu litru. Lori ističe kako su im za sada najveći hit maslinovo ulje i soja umak.

Uz tekući refill asortiman u shopu možete vidjeti, testirati i kupiti niz održivih brendova koje smo do sada u Hrvatskoj mogli kupovati samo online. Jedan od takvih brendova je i slovenski Equa Care sa svojim body and home proizvodima. Tu su i LastObject proizvodi koji su već ozbiljno uzdrmali industriju jednokratnih proizvoda uz svoje kvalitetne višekratne alternative.

“Na taj način smo ostvarili naš početni cilj – da se sve spoji pod lijepim lukovima ugodnog prostora, te da se uz kavicu možete upoznati s jednostavnim koracima kojima možete svoj dom učiniti malo ljepšim i održivijim”, dodaje Lori.

“I na kraju, kad dio našeg uobičajenog truda preusmjerimo u nove, kvalitetne i održive proizvode, primijetiti ćemo kako više ne moramo previše truda ulagati u brige o otpadu i gdje što reciklirati, ali ni u konstante kupovine jednokratnih proizvoda i ambalaža. S time poboljšavamo svoje zdravlje, štedimo vrijeme, ali i novac.”

Za sve one koji ne znaju od kuda krenuti, tu je tim iz Filteraja. Održivost im je svakodnevnica, testirali su proizvode i spremno vas mogu uputiti u sve tips & tricks, ali i kako izbjeći greške u koracima koje su sami iskusili.

PHOTOS BY: Filteraj / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.