arnaldo-motta-QBUVgT32mOo-unsplash

Olovno gorivo odlazi u povijest. Evo kako će se to odraziti na okoliš i čovječanstvo…

GREEN_300_listici_sredina

Razum pobijedio nad ekonomijom

Nakon što je Alžir iscrpio sve zalihe olovnog goriva, s olakšanjem možemo reći kako je ono otišlo zauvijek u povijest. Naime, UN je službeno obznanio njegovu zabranu korištenja koja će uvelike pomoći kako okolišu tako i čovjeku.

Gorivo koje je do krajnjih granica zagađivalo zrak i tlo, a povezivalo ga se i kao uzrokom brojnih smrti odlazi u povijest. Olovno gorivo UN je sada službeno zabranio u svim zemljama svijeta, a posljednje zalihe ovih je dana iscrpio Alžir, jedina zemlja koja je još koristila ovu štetnu tvar u gorivima. “Uspješna provedba zabrane olovnog benzina velika je prekretnica za globalno zdravlje i naš okoliš”, rekla je Inger Andersen, izvršna direktorica UNEP-a sa sjedištem u Nairobiju te dodala kako je ovo pobjeda za čišći zrak.

A što točno za čovječanstvo znači ukidanje ovakve vrste goriva koja se unatoč svojoj toksičnosti smatrala pozitivna jer je poboljšavala kvalitetu benzina i ujedno povećavala njegov oktanski broj? Prema navodima stručnjaka zabrana olovnog goriva trebala bi spriječiti više od 1,2 milijuna preranih smrti i sačuvati svjetskim ekonomijama više od 2,4 bilijuna dolara godišnje, kako su objavili iz programa UN-a za okoliš. Sumnje na njegovu ubojitu moć pojavile su se već 1924. godine kada je hospitalizirano nekoliko desetaka radnika, a pet ih je umrlo nakon što su u rafineriji koju je vodila američka tvrtka Standard Oil pretrpjeli teške konvulzije. Ovakav rasplet događaja nije spriječio naftne tvrtke da olovo i dalje bude dio njihovih goriva, jer ipak ono što je kvalitetno ne treba mijenjati pa makar ono i ugrožavalo ljudske živote i okoliš. Na sreću, mišljenje stručnjaka je pobijedilo nad ekonomijom i od sada o olovnim gorivima možemo samo pričati kao o dijelu ružne povijesti. Greenpeace s veseljem je dočekao tu vijest i naslovio ju kao proslavu kraja jedne toksične ere. “To jasno pokazuje da, ako možemo postupno ukinuti jedno od najopasnijih goriva koja zagađuju okoliš u 20. stoljeću, možemo ukinuti apsolutno sva fosilna goriva”, rekla je Thandile Chinyavanhu, aktivistica za klimu i energiju u Greenpeaceu.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.