191997815_503348667746547_6405947309435306656_n

Najpoznatija tvornica cementa postaje prva ugljično neutralna

GREEN_300_listici_sredina

Dugi proces do željenog cilja

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Njemačka tvrtka za izradu cementa Heidelberg Cement ulaže svoje napore u to da postane ugljično neutralna. Iako je to u jednoj od najzagađenijih industrija poprilično teško postići, do 2030. godine, postrojenje u Švedskoj bilo bi prvo takvo u svijetu.

Njemačka tvrtka za izradu cementa Heidelberg Cement popularna u cijelom svijetu, najavila je planove za uklanjanje emisije ugljika iz tvornice u Švedskoj u pokušaju dekarbonizacije jedne od najzagađenijih svjetskih industrija. Tako ovaj cementni div namjerava nadograditi tvornicu u mjestu Slite na švedskom otoku Gotland, kojom upravlja podružnica tvrtke Cementa. Ovo postrojenje je trenutno drugo po veličini izvora emisija stakleničkih plinova u Švedskoj, odgovorno za tri posto svih emisija CO2. Ako sve krene prema planu, ova bi tvornica cementa u Švedskoj bila prva s nula posto ugljičnih emisija.

Kada se predložena nadogradnja završi 2030. godine, tvrtka tvrdi da će prikupiti i pohraniti sve emisije iz postrojenja Slite, što ukupno iznosi do 1,8 milijuna tona CO2 godišnje. Međutim, prema riječima direktora Per Brevika tehnologija koju će koristiti za prikupljanje emisija još nije odlučena. “Mnogo je potencijalnih pružatelja tehnologije na ovom području koje treba procijeniti. Najvjerojatnije ćemo se odlučiti za aminsku tehnologiju“, rekao je, misleći na kemijske spojeve koji mogu apsorbirati CO2 iz plinova.

Procesi amina koriste se za pročišćavanje ugljika iz tvorničkih dimovoda, iako je tehnologija skupa i još uvijek ne može ukloniti 100 posto emisija. Međutim, kako je istaknuo Brevik, dostupnim tehnologijama amin je najzreliji i provjereni. Jednom zarobljen, ugljični dioksid bit će zakopan ispod Sjevernog mora u šupljinama stvorenim ekstrakcijom fosilnih goriva. “Na neki način možemo reći da se CO2 vraća kući jer će biti pohranjen u istim slojevima kao i nafta i plin prije nego što su izvađeni”, dodao je direktor.


Proces hvatanja ugljika i njegovog odvajanja pod zemljom naziva se hvatanje i skladištenje ugljika (CCS). Međutim, za razliku od CCS projekata koji hvataju ugljik iz atmosfere, projekt u Sliteu neće izravno dovesti do neto smanjenja atmosferskog CO2. Postrojenje će i dalje u velikoj mjeri pogoniti fosilna goriva, što znači da će postupak CCS-a, ako bude učinkovit, spriječiti ulazak novih emisija u atmosferu. Brevik je dodao da projekt može postati negativan na ugljik jer će tvornica dio svoje energije dobivati ​​izgaranjem biomase jer sadrži ugljik koji su biljke iz atmosfere izvukle fotosintezom. Proizvodnja cementa ima jedan od najvećih doprinosa klimatskim promjenama i odgovorna je za oko osam posto globalnih emisija ugljika pa se svaki pomak ka alternativnim rješenjima za koje treba proći određeno vrijeme itekako računa.

PHOTOS BY: Instagram @heidelbergcement_group / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.