crab killed by oil pollution on beach

Ekocid postaje peti međunarodni zločin, a izvijećana je i njegova službena definicija

GREEN_300_listici_sredina

Pravda za okoliš

Ovih dana tim pravnih stručnjaka okupio se na panelu na kojem se raspravljalo o ekocidu kao službenom petom međunarodnom zločinu te je donesena i službena definicija termina ekocid za koji bi korporativni direktori ako ga počine, mogli odgovarati pred sudom u Haagu.

Najteži zločini na svijetu uključuju genocid, zločine agresije koji uključuju invazije i vojne okupacije, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Svi oni mogu se procesuirati na Međunarodnom kaznenom sudu. Ali što je sa zločinima protiv okoliša? Iako se u medijima zna koristiti termin ekocida kada se govori o katastrofama učinjenim od strane čovjeka prema okolišu, no sve do ovih dana ovaj se termin nije ozbiljno shvaćao u pravnom pogledu. Prema neslužbenoj definiciji, ekocid je izraz koji u najširem smislu označava događaj ili proces koji rezultira naglom ili dramatičnom promjenom prirodne okoline na nekom području, te je zajedno s njime vezano naglo izumiranje ili migracija tamošnje flore i faune. U užem, i najčešće korištenom, smislu se pod time podrazumijevaju procesi koji su posljedica ljudske aktivnosti, prije svega kroz katastrofalno zagađenje, pretjerano korištenje prirodnih resursa ili namjerno uništavanje tijekom rata ili etničkog čišćenja.

Odgovorima na pitanje o zločinima protiv okoliša sve se više približava tim renomiranih pravnika koji su ove dane objavili službenu definiciju ekocida za koju se nadaju kako će se ustaliti u zemljama diljem svijeta koje podržavaju Međunarodni kazneni sud. Ako njihova definicija, formulirana nakon pola godine vijećanja, postane peti međunarodni zločin, to bi moglo imati velike implikacije za velike onečišćivače koje uključuju korporativne direktore te bi oni mogli biti privedeni pred ICC tribunal u Haagu.

“Ovo je povijesni trenutak. Ovaj se stručni panel okupio izravno kao odgovor na rastući politički apetit za stvarnim odgovorima na klimatsku i ekološku krizu. Trenutak je pravi – svijet se budi pod opasnošću s kojom se suočavamo ako nastavimo svojom trenutnom putanjom koja nije dobra”, rekao je Jojo Mehta, suosnivač i predsjedatelj Zaklade Stop Ecocide, nizozemske nevladine organizacije koja je predvodila akcije za ekocidnim kaznenim progonima.

Ključna definicija do koje su došli pravni stručnjaci i koja bi prema svemu trebala sada postati i službena je da su ekocid protupravna ili bezobzirna djela počinjena sa znanjem da postoji velika vjerojatnost da će tim djelima nastati ozbiljna i široko rasprostranjena ili dugoročna šteta za okoliš. Pod bezobzirna djela smatraju nepromišljeno zanemarivanje štete koja bi bila očito pretjerana u odnosu na predviđene društvene i ekonomske koristi.

“U izrazu već postoji određeni stupanj kompromisa. Na primjer, ne spominju se izričito klimatske promjene. Ovako postavljena definicija želi učiniti stvar ugodnijom za zemlje i korporacije, hvatajući se samo na “najgrublje radnje” poput velikih izlijevanja nafte i krčenje šuma Amazona. Definicija je dobro postavljena između onoga što treba konkretno učiniti za zaštitu ekosustava i onoga što će biti prihvatljivo za države”, izjavio je za strane medije Philippe Sands, visokoprofesionalni britansko-francuski profesor međunarodnog prava koji je predsjedavao panelom.
Idući cilj prema ostvarenju ovog Zakona je ubaciti novu definiciju u Rimski statut, koja podupire rad Međunarodni kazneni sud, a sudeći prema svemu napravljenom, zastoja ne bi trebalo biti.

PHOTOS BY: Guliver Image, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.