Prirodne mirisne svijeće- soja vosak (3)

Davor je osmislio prirodnu alternativu mirisnim svijećama: ‘Nakon što izgore postaju posude iz kojih raste cvijeće’

GREEN_300_listici_sredina

Oduševile su nas

Svojim treperavim sjajem i raskošnim mirisom, svijeće u svakom domu stvaraju jedan poseban ugođaj. Kako bi taj ugođaj što dulje trajao, najbolje je koristiti svijeće od sojinog voska s drvenim fitiljem, a upravo smo takve svijeće pronašli kod domaćeg brenda Khora.

Davor Dobošić gotovo je 15 godina radio u obiteljskom poduzeću koje se bavi proizvodnjom klasičnih parafinskih svijeća i lampiona. Tamo je naučio sve od razvoja i pripreme do proizvodnje svijeća. Iako je uz obitelj rado brusio zanat i uspješno obavljao posao voditelja poslovanja, oduvijek je htio pokrenuti prirodnu alternativu tim klasičnim mirisnim svijećama koje su najviše zastupljene na našem tržištu.

Tako je početkom prošle godine, po uzoru na američke “craft” proizvođače – male lokalne manufakture koje same dizajniraju i proizvode sve svoje proizvode – odlučio pokrenuti vlastiti posao, gdje će se baviti proizvodnjom isključivo prirodnih mirisnih svijeća od 100% sojinog voska s prirodnim drvenim fitiljem.

Priroda na prvom mjestu

U cijelom tom procesu, Davor je prirodu stavio na prvo mjesto. Čak je i naziv brenda Khora inspiriran prirodom.

“Khora je zapravo izvedenica od riječi „kora“ koja je dio drveta i povezana je s prirodom.  Ime savršeno odgovara načelima brenda i asocira na prirodu. Kako kora dolazi s drveta i iz prirode, tako i mi želimo da naši proizvodi budu što bliže prirodi, a i fitilj koji se nalazi u svijećama je proizveden od drveta što je opet jedna asocijacija na koru. Naš slogan je ART OF NATURE jer su naše svijeće mala umjetnička djela izrađena od prirodnih sastojaka i materijala”, rekao nam je Davor.

Glavna nit vodilja Khore je smanjiti ovisnost tržišta o mirisnim svijećama proizvedenim od parafina te ponuditi prirodnu alternativu u proizvodima koji su vođeni minimalizmom u dizajnu i ostavljaju što manji štetni otisak na prirodu. Davoru je želja bila da proizvod bude u potpunosti proizveden u Hrvatskoj, pa tako sam ručno lijeva svaku svijeću. Posudice se također ručno izrađuju u Međimurju, a proizvode ih Ivan i Matija Trupković iz tvrtke Poli-El.

‘Umirujući zvukovi pucketanja’

“Naše svijeće razlikuju se od svih ostalih na tržištu prije svega minimalističkim dizajnom koji odražava umirujuću estetiku u nježnim pastelnim bojama, a svaki prostor ispunit će prirodnim mirisnim aromama. Proizvedene od 100% sojinog voska, Khora svijeće neće zagaditi zrak u domu, poput običnih parafinskih mirisnih svijeća, a u kombinaciji s drvenim fitiljem, stvaraju umirujući zvuk pucketanja prilikom gorenja. Drveni fitilj poseban je i po tome što u prostoriju unosi i do 35% više mirisa od običnog pamučnog fitilja i sporije izgara, što znači da svijeća duže traje”, objašnjava Davor.

Khora svijeće rađene su u skladu i sa zero waste filozofijom. Osim što se svi materijali mogu u potpunosti reciklirati, posude se mogu ponovno koristiti. Tako uz svaku svijeću kupcima poklanjaju sjeme cvijeta u papiru koji se može posaditi u posudicu nakon što svijeća izgori, te tako udahnuti novi život posudici.

Nema otpada

“Na tržištu su se pojavili novi zahtjevi kada je dizajn proizvoda u pitanju, a to su ekološki prihvatljivi materijali, povratak rukotvorinama i društveno odgovorni proizvodi. U Khori, stalno vodimo računa o prirodi i utjecaju našeg poslovanja na nju, te smo željeli izraditi proizvod koji će biti prijatelj prirodi, a svaki proizvod koji razvijamo počinjemo s pitanjem: Kako ćemo ponovno iskoristiti svaki dio nakon upotrebe?  Khora svijeće su zero waste proizvod što znači da sam proizvod i ambalaža ne stvaraju nikakav otpad”.

Interijer našeg doma trebao bi biti ugodan za sva naša osjetila i važno je uzeti u obzir sve elemente koji tome pridonose pa tako i mirise. Mirisi su jako važni za dom jer osim što će stvoriti ugodnu atmosferu, dokazano mogu utjecati na naše raspoloženje, oraspoložiti nas i opustiti. Zahvaljujući Khora svijećama vaš će dom savršeno mirisati i dizajnom odgovarati uz svaki interijer.

 

PHOTOS BY: Khora / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.