jan-kopriva-emOTmBXaxis-unsplash

Oboren svjetski rekord: U samo jednom danu ova vjetroelektrana proizvela je struju za 170.000 domova!

GREEN_300_listici_sredina

Veća od dva nogometna igrališta

Inače, Kina je vodeća u svijetu kada je u pitanju proizvodnja električne energije kroz vjetroelektrane.

Najveća svjetska vjetroturbina oborila je rekord u proizvodnji električne energije u jednom danu.

Na pučini pokrajine Fujian u Kini, divovski Goldwind GWH252-16MW uzdiže se iznad mora, a nedavno je njegova “mamutska turbina”, promjera od 252 metra, proizvela čak 384,1 megavat sati (MWh) u 24 sata. Dogodilo se to u trenutku kada je tajfun pogodio Kinu.

Riječ je o količini električne energije koja može napajati gotovo 170.000 domova ili 38 milijuna LED dioda, ili pak 2,2 milijuna kilometara prijeđenih električnim automobilom.

Premašuje prethodni rekord od 364 MWh, postavljen u Danskoj u kolovozu, javlja Euronews.

Radi za vrijeme tajfuna

Tajfun Haikui, koji je nedavno pogodio Kinu, prisilio je brojne vjetroelektrane na zatvaranje. Ipak, Goldwind je tada uspio srušiti rekord.

To je zato što je ova vjetroelektrana napravljena tako da se lopatice vjetroturbine mogu prilagoditi stvarnom vremenu kada vjetrovi dostignu veliku briznu, što omogućava nastavak proizvodnje energije.

“Pažljivo pratimo kritične komponente kao što su glavni kontrolni program, sustav nagiba i generatore kako bismo postupno ukinuli ograničenja napajanja dok istovremeno osiguravamo radnu sigurnost”, rekao je glasnogovornik Goldwinda.

Veće od dva nogometna igrališta

Rotor Goldwind GWH252-16MW ima promjer od 252 metra, što je ekvivalentno površini od oko 2,5 nogometna igrališta. Svaka lopatica može doseći više od dvije trećine brzine zvuka.

Inače, Kina je vodeća u svijetu kada je u pitanju proizvodnja električne energije kroz vjetroelektrane.

Točnije, 2021. godine instalirali su više kapaciteta za proizvodnju nego bilo koja druga zemlja u svijetu i to u posljednjih pet godina.
U 2022. godini, samo Kina činila je 49 posto od 64,3 GW ukupnog globalnog kapaciteta proizvedene električne energije kroz vjetroelektrane. Dakle, više od cijele Europe koja je proizvela 47 posto.

Nije sve tako zeleno 

Kina također planira izgradnju najveće svjetske vjetroelektrane, postrojenje toliko golemo da bi moglo napajati cijelu Norvešku. Radovi na projektu trebali bi započeti prije 2025. godine.

Međutim, kineska zelena vjerodajnica daleko je od besprijekorne, upozorava Li Shuo, viši savjetnik za politiku u Greenpeace East Asia.

“Kina je gorila od 800 funti kada je riječ o globalnom energetskom sektoru. Kina je bez sumnje predvodila globalnu ekspanziju obnovljive energije. Ali u isto vrijeme, zemlja ubrzava odobravanje projekata za ugljen”, upozorio je.

PHOTOS BY: Ilustracije/Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.