bruno-vieira-X3lu5EWf-uc-unsplash

Istraživanje: Hrvati podržavaju solare i vjetroelektrane u svojem susjedstvu

GREEN_300_listici_sredina

Najviši postotak podrške solarnim elektranama

Građani Hrvatske svjesni su problematike vezane uz opskrbu energijom – 75% želi vidjeti pojačane napore na području obnovljivih izvora energije. Podrška proizvodnji energije iz obnovljivih izvora na visokim je razinama.

Norveška državna tvrtka Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljive energije, provela je istraživanje među više od 18 tisuća ispitanika u devet zemalja – uključujući i Hrvatsku gdje su istraživanjem bila obuhvaćena 2003 ispitanika – o tome kakav je odnos građana prema obnovljivim izvorima energije.

Suočeni s problematikom opskrbe energijom i rastućih cijena, ispitanici u Hrvatskoj u velikoj su većini (75%) rekli da značajno širenje proizvodnih kapaciteta u području obnovljivih izvora energije mora postati prioritet. Građani Hrvatske pretežito se slažu s pozitivno intoniranim izjavama vezanim uz obnovljive izvore energije – asociraju je s čistoćom (39%), rješenjem problema klimatskih promjena (37%), sigurnim izvorom energije (35%) i dobrim ulaganjem u budućnost zajednice (24%). Ispitanici su mogli birati više izjava s kojima se slažu.

Povoljan i pretežito pozitivan stav građana prema obnovljivim izvorima

Ukupno gledano, većina hrvatskih građana ne bi imala ništa protiv izgradnje vjetroelektrane u svojoj blizini: 52% njih podržalo bi projekt i na njega bi gledali pozitivno, dok sljedećih 33% ispitanih nema niti pozitivno niti negativno mišljenje o tome kako bi reagirali na prijedlog izgradnje vjetroelektrane u krugu od pet kilometara od svojeg prebivališta. U konačnici se tako može zaključiti kako je 85% ispitanih načelno suglasno s izgradnjom vjetroelektrana na svojem području.

U drugim zemljama ovaj se ukupni postotak također kreće između 80 (Francuska, Španjolska) i 92 posto (Italija).

Podrška izgradnji solarnih elektrana na nešto je višoj razini: 63% hrvatskih građana podržalo bi izgradnju solarne elektrane u krugu od pet kilometara od svoje kuće ili stana, što je ujedno i najviši postotak direktne podrške solarnim elektranama u svim zemljama uključenim u istraživanje. Sljedećih 27% građana nije imalo niti pozitivno niti negativno mišljenje, što u konačnici čini ukupni postotak od 90% građana koji bi bili suglasni s projektom izgradnje solarne elektrane.

Ovaj je podatak, ponovno, u granicama rezultata u drugim zemljama koji se u slučaju podrške solarnim elektranama kreće između 81 (Francuska, Španjolska) i 91 posto (Irska).

Arnaud Bellanger, menadžer Statkrafta za Hrvatsku, komentirao je rezultate ovog istraživanja u Hrvatskoj riječima: “Pozitivan stav građana Hrvatske prema elektranama koje proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora, poput vjetroelektrana i solarnih elektrana, uključujući najveći postotak direktno pozitivnih reakcija na solarnu energiju, sjajna je vijest i dobro je vidjeti da postoji tako visoka razina podrške za ove održive i obnovljive tehnologije. Hrvatska je već jako dobro iskoristila svoje resurse na području energije vode, no potencijal vjetra i sunca – gdje je jedna od najbolje pozicioniranih zemalja – tek treba značajnije početi koristiti. Ohrabrujuće je da građani u Hrvatskoj prepoznaju da solarne i vjetroelektrane donose prednosti njihovoj zajednici na više razina, ne samo u pogledu proizvodnje električne energije”.

Kada ih se upita za direktne prednosti izgradnje vjetroelektrana ili solarnih elektrana za zajednicu koje najviše priželjkuju, građani u Hrvatskoj ponajviše su isticali povoljniji lokalni izvor energije (43% ispitanih), mogućnosti stjecanja novih vještina i zapošljavanja (34%), dodatne napore u očuvanju okoliša i divljih životinja (27%), dodatne usluge i prilike za lokalno gospodarstvo (31%) i edukacijske resurse za lokalne škole (23%); pritom su mogli odabrati više odgovora za prednosti koje bi željeli vidjeti u svojoj zajednici prilikom provedbe projekta izgradnje solarne elektrane ili vjetroelektrane.

Nedovoljna informiranost o zelenom vodiku

Za razliku od tehnologija proizvodnje energije iz energije vjetra i sunca, hrvatski građani imaju najslabije definirano mišljenje o tehnologiji zelenog vodika – 33% ispitanih nema formirano mišljenje o zelenom vodiku dok se u ostalim slučajevima pretežito slažu s pozitivnim izjavama vezanim uz ovu tehnologiju, no i dalje u nešto manjoj mjeri nego u slučaju energije vjetra i sunca. Oko polovice građana (49%) kaže kako je “upoznato” s tom tehnologijom, ali samo ih 10 posto smatra kako su vrlo dobro upoznati s njome.

PHOTOS BY: Press; Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.