dev-kalidhasan-xRvaPOFsEKo-unsplash

Započela je proizvodnja energije u najvećoj pučinskoj vjetroelektrani u Škotskoj

GREEN_300_listici_sredina

U razvoju je bila više od desetljeća

SSE Renewables, zajedno sa svojim partnerom TotalEnergies, izjavio je da je najveća škotska offshore vjetroelektrana počela proizvoditi svoju energiju.

Pučinska vjetroelektrana Seagreen, smještena 27 km od obale Angusa u Škotskoj, počela je proizvoditi svoju električnu energiju putem 114 Vestas turbina. Očekuje se da će vjetroelektrana snage 1.075 MW biti potpuno operativna u prvoj polovici 2023. godine.

Seagreen je projekt vrijedan 3 milijarde funti, a slovi kao “najveća” vjetroelektrana na moru u Škotskoj i bit će najdublje vjetroelektrane s fiksnim dnom na svijetu, priopćio je SSE Renewables. “Seagreen je do danas postigao brojne ključne prekretnice, ali vidjeti kako se ova turbina okreće u Sjevernom moru i sigurno stvara prvu snagu, fantastično je postignuće za sve koji su povezani s projektom”, rekao je Paul Cooley, direktor globalnog offshore vjetra u SSE Renewables. “Projekt je već donio koristi lokalnoj zajednici, opskrbnom lancu Ujedinjenog Kraljevstva i, kada bude dovršen, Seagreen će dati značajan doprinos Škotskoj i ambicioznim ciljevima obnovljive energije u Ujedinjenom Kraljevstvu.”

Uz Seagreen SSE radi na, kako je tvrtka rekla, nekim od najvećih infrastrukturnih projekata s niskim udjelom ugljika u svijetu, uključujući 3,6 milijardi funti vrijednu offshore vjetroelektranu Dogger Bank, koja bi trebala biti najveća na svijetu, i 580 milijuna funti vrijednu Viking kopnenu vjetroelektranu.

Ovim se nastavlja pozitivan tjedan za škotsku industriju offshore vjetroelektrana, s tri dodatna projekta vjetroelektrana, s kumulativnim kapacitetom od 2,8 GW, koji će se razvijati u Škotskoj nakon odobrenja putem inicijative ScotWind Leasing, čime će ukupni kapacitet sheme biti 27,6 GW. Tri projekta razvijaju Ocean Winds, Mainstream Renewable Power i ESB Asset Development i pokrivat će više od 560 km² morskog dna. Od njih, Mainstream Renewable Power ima najveći kapacitet od 1,8 GW. Ovi projekti pridonose rastućem ukupnom broju projekata ScotWinda, koji sada broji 20 projekata u razvoju. Projekti su također privukli značajne obveze u opskrbnom lancu što ukazuje na prosječno ulaganje od 1,2 milijarde funti u Škotskoj po gigavatu izgrađenog kapaciteta.

PHOTOS BY: SSE.com, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.