Ova tjestenina s umakom od cikle je odlična ideja kada želite nekoga impresionirati, iskoristiti ciklu koja vam stoji već danima ili ubaciti povrće u jelo za djecu bez da oni to znaju. U ovom receptu koristi se cikla koja je pečena ili kuhana i koju možete unaprijed pripremiti ili je takvu kupiti. Kako bi se napravio kremasti umak bez mliječnih proizvoda koriste se prethodno namočeni indijski oraščići što ujedno oduzima i najviše vremena u ovom receptu. Oni se namaču kako bi se što lakše izmiksali s ciklom i dali kremastu strukturu. Ako unaprijed imate skuhanu ciklu i namočene indijske oraščiće, onda vam izrada jela može trajati i koliko traje kuhanje tjestenine.
Osim što je jednostavna, zdrava i vizualno privlačna, ovu tjesteninu možete prilagoditi i ubaciti u nju što god vam se sviđa. Možete ispeći u pećnici dio cikle, kockice bundeve ili tikvice i njih dodati na kraju u tjesteninu. Ako niste vegan, možete na vrh posuti feta sira, ricotta sir ili umiješati parmezan u umak. Za ukras na kraju možete koristiti sjemenke bundeve, komadiće oraha ili pinjoli.
Cikla se u našim krajevima najčešće jede ukiseljena kao salata, no zapravo se može iskoristiti u jelima na zaista razne načine i dati dodatnu boju vašem jelu kao i razne druge benefite. Cikla je prepuna raznovrsnih vitamina, minerala i vlakana. Tamno crvenu boju joj daje skupina crvenih pigmenata koji se nazivaju betacijanini, koji su ujedno i moćni antioksidansi koji pomažu u prevenciji brojnih bolesti. Cikla je posebno bogata mineralima kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, manganom, željezom, bakrom, selenom, jodom i kobaltom. Sadrži i vitamine B skupine među kojima se najviše ističe folna kiselina te vitamin C. Brojna istraživanja su pokazala da povoljno djeluje kod snižavanja krvnog tlaka kao i kod slabokrvnosti, a odlična je i za imunitet. Sve ovo i više su dovoljni razlozi da ciklu stavite na vaš tjedni meni. A ako ne znate gdje početi donosimo vam recept za jednostavnu tjesteninu s umakom od cikle.
Sastojci:
- 2 šalice tjestenine po izboru, poput penne ili fusilli, a ako želite jelo bez glutena koristite tjesteninu od slanutka.
- 1 cikla, bit će dovoljna jedna veća ili dvije manje cikle.
- 1 šalica indijskih oraščića. Uvijek koristite sirove, neslane indijske oraščiće za pripremu kremastog umaka.
- 2 češnja češnjaka.
- ½ šalice prehrambenog kvasca (daje okus sira).
- ½ šalice veganskog feta
- 2 žlice soka od limuna
- 2 žlice maslinovog ulja
- ½ šalice vode od tjestenine
- 1 žličica soli
- ½ žličice papra
Upute:
- Namočite indijske oraščiće 2 sata na sobnoj temperaturi ili 30 minuta u vrućoj vodi.
- Ispecite ili skuhajte Ako ju pečete, ogulite ju i narežite na kockice. Bacite ciklu u malo maslinovog ulja, soli i papra i pecite na 200 stupnjeva dok vilica ne omekša (oko 35 minuta).
- Dok se cikla peče, skuhajte tjesteninu. Vodu za tjesteninu obilato posolite (barem 1 žličica soli) i kuhajte je al dente. Sačuvajte vodu za tjesteninu koja će vam trebati za umak.
- Napravite umak tako da prvi izmiksate namočene indijske oraščiće. Zatim dodajte ciklu u blender s češnjakom, sokom od limuna, prehrambenim kvascem i začinima. Pulsirajte dok se sve dobro ne sjedini, a zatim polako ulijevajte maslinovo ulje dok ne postane glatko i kremasto. Dodajte vodu za tjesteninu dok ne postignete željenu gustoću.
- Tjesteninu obilato premažite umakom i dobro promiješajte.
- Jelo dodatno začinite i ukrasite sa komadićima feta sira, a po želji i komadićima bosiljka i orasima.
Ostatke možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru tri do pet dana. Za podgrijavanje predlažemo da zagrijete u loncu i dodate nekoliko žlica vode ili biljnog mlijeka da omekšate umak.