pexels-anna-shvets-3645505

Novi udar na džepove: Evo što ćemo morati dodatno plaćati u trgovinama

GREEN_300_listici_sredina

Donosimo vam alternative

S početkom nove godine čekaju nas i neka nova pravila koja se tiču održivog razvoja. Iz Ministarstva su potvrdili da je sve više otpada od laganih plastičnih vrećica za voće i povrće koje stvaraju otpad. Iz tog ćemo ih razloga morati kupovati.

Kako smo ranije izvijestili, od nove godine će se naplaćivati jednokratne plastične vrećice u koje se stavlja voće i povrće u trgovinama, a uvodi se i povratna naknada od sedam centi za sve tetrapake i bočice manje od dva decilitra. Sve one vrećice koje su do sada kupci dobivali besplatno, od trgovina, pekara, ribarnica i tržnica, od sad će Hrvati morati kupovati. Podsjetimo, jednokratne vrećice više se neće smjeti prodavati ni na blagajnama, nego će se morati nalaziti na odjelima gdje će ih kupci sami uzimati, a potom platiti na blagajni.

Alternativa jednokratnim plastičnim vrećicama za povrće su mrežice za višekratnu upotrebu. Lagane su i većinom se proizvode od pamuke, a mogu se i prati (ručno ili u mašini za pranje rublja).  Povrće ili voće može se zajedno s vrećicom staviti u hladnjak.

U sustavu povratne naknade od iduće godine bit će svi proizvodi koji se definiraju kao „piće“. To su alkoholna i bezalkoholna pića, stolna, prirodna mineralna voda i izvorska voda, voćni sirupi, voćni sokovi i nektari, mlijeko i tekući mliječni proizvodi i ostali tekući proizvodi na voćnoj i drugoj bazi te bilo koji drugi dodatak koji pakiran zajedno s tekućom bazom čini cjelovitu jedinicu primarne ambalaže, poručili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Dakle, za sve ono što se definira kao „piće“ moći ćemo ostvariti povratnu naknadu. To znači da boce od ulja i deterdženta i dalje neće spadati u sustav povratne naknade. Osim toga, staklene bočice za alkoholna i bezalkoholna pića volumena od 0.1 litre ulaze u sustav povratne naknade, kao i one koje su u ambalaži od plastike, ako su volumena jednakog i manjeg od tri litre.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.