Mnogima se čini kako unaprijed planiranje obroka iziskuje puno više vremena, no upravo će takva organizacija smanjiti vaš kućni budžet, otpad i nepotrebno trošenje novaca za dodatne namirnice koje kupujemo čak i kad nam ne trebaju. S obzirom na to da cijene namirnica itekako rastu, biti dobro organiziran “pola je posla”, stoga idući put odete u kupnju, razmislite o savjetima koje vam donosimo ne bi li na taj način izbjegli nepotrebno trošenje, kao i gomilanje hrane, odnosno u konačnici otpada.
Započnite koji god dan u tjednu
Dosta s onom “Krećem od ponedjeljka”, krenite već danas s prvotnom provjerom čega sve trenutno imate u hladnjaku i ostavi. Tek onda napravite plan obroka za vas i obitelj, a nakon što ste se odlučili za tjedni meni, otiđite u šoping po namirnice na temelju onoga što vam nedostaje.
Kupujte osobno
Ako ste vi ta ili taj koji planira tjedne obroke, onda je najbolje da vi i odete u kupnju namirnica. Time ćete se osobno uvjeriti u svježinu i kvalitetu namirnica, kao i odabrati vama najpristupačnije cijene. Ako mrzite supermarkete, savjet je da idete rano ujutro vikendom kada je gotovo prazan. Prepolovit ćete vrijeme za kupovinu. Neki stručnjaci savjetuju da popis napišete grubim datumskim redoslijedom “kao podsjetnik da kupite artikle s duljim rokom trajanja koje planirate koristiti kasnije u tjednu”.
Planirajte tjedna jela sličnog podneblja
Ako primjerice pripremate azijsku kuhinju na početku tjedna, planirajte napraviti više recepata koji koriste slične sastojke kako biste mogli iskoristiti ono što imate ili što ste kupili. Ne želite završiti s pola limenke skupog kokosovog mlijeka koje kasnije pokušavate preraditi u bešamel umak. Možete čak odabrati vrstu kuhinje kao temu za cijeli tjedan kako bi bilo jednostavno.
Zamrznite pripremljene sastojke
Iako mnogi zamrzivač koriste kako bi smrznuli već gotova jela, slobodno ga iskoristite i tako da u njega stavite narezano voće i povrće, odnosno viškove voća i povrća koje možete iskoristiti za kuhanje naredne dane. Voće i povrće se mogu pripremati i kuhati u smrznutom stanju, dok sirovo meso uvijek treba temeljito odmrznuti prije kuhanja.
Imajte pri ruci razne posude za skladištenje hrane
To čini veliku razliku u smanjenju rasipanja sastojaka i ostataka. Imajte široku paletu dostupnih pakiranja; višekratne plastične posude, staklenke, vrećice s patentnim zatvaračem za višekratnu upotrebu i ponovno zatvaranje, stare posude za jogurt ili sladoled, itd.koje vam omogućuju jednostavno skladištenje, zamrzavanje, konzerviranje, odmrzavanje i raspodjelu hrane.
Ako jedete meso, odaberite svestraniju opciju
Nije svako meso jednako. Primjerice, meso poput slanine, kobasica i pršuta uistinu je svestrano i može se koristiti u raznim jelima. Isto vrijedi i za prenamjenu ostataka; meso od pečene piletine može se iskoristiti na mnogo više načina od primjerice ostataka odreska.
Odaberite recepte koji vas oduševljavaju
“Ako kuhanje nije uzbudljivo, za šest mjeseci ponovno ćete jesti hranu za van”, stoji u knjizi Miguela Barclaya “One Pound Meals”. Stoga, kuhajte hranu koju volite, koja oduševljava vašu obitelj na taj ćete način izbjeći viškove nakon ručka, a i vi ćete dodatno biti motivirani kuhanjem nečega što svi vaši ukućani obožavaju.