Revolucionarno istraživanje o kojem bruji svijet: Slina crva može otopiti plastične vrećice

GREEN_300_listici_sredina

Hoće li zaživjeti u praksi?

Sve se prvo dogodilo potpuno slučajno. Znanstvenica i pčelarka amaterka
Federica Bertocchini čistila je svoje košnice koje su napali voštani crvi, ne bi li kasnije otkrila kako na plastičnim vrećama od otpada ima ogromne rupe. Ispostavilo se da u slini crva postoji enzim koji razgrađuje plastiku. Jesmo li na rubu rješenja oko zbrinjavanja plastičnog otpada?!

Možda o tome nikada niste razmišljali, ali neke životinje itekako mogu pomoći u smanjenju plastičnog otpada. Tome svjedoči i novo revolucionarno istraživanje, o kojem svijet trenutno ne prestaje pričati. Naime, voštani crvi iz porodice Pyralidae mogu svojom slinom otopiti plastično onečišćenje. Plastici može trebati i do 1000 godina da se razgradi, začepljujući odlagališta otpada i zagađujući ocean, međutim čini se da postoji dobar saveznik u borbi za smanjenje tog otpada – voštani crvi, ličinke moljaca koje napadaju košnice pčela. Slina crva sadrži dva enzima koji mogu razgraditi polietilen, čvrsti materijal koji se koristi u plastičnim vrećicama i bocama. Prema španjolskim istraživačima, jednosatno izlaganje slini crva razgrađuje materijal jednako kao i godine vremenskih utjecaja.

Poticaj za istraživanje došao je još 2017. godine kada je znanstvenica i pčelarka amaterka Federica Bertocchini čistila zaraženu košnicu. Ličinke su počele jesti plastičnu vrećicu za otpad. “Pitanje je bilo jedu li ga ličinke ili je došlo do nekog kemijskog procesa. Provjerili smo u laboratoriju i otkrili da je polietilen oksidiran”, pojasnila je. “Koliko znamo, ovi enzimi (u slini) prvi su životinjski enzimi s ovom sposobnošću, koji otvaraju put potencijalnim rješenjima za gospodarenje plastičnim otpadom kroz bio-recikliranje”, stoji u izvješću o istraživanju. Od 10 milijardi tona plastike koje su ikada stvorene, nevjerojatnih 6 milijardi nalazi se na odlagalištima ili zagađuje okoliš. To ima razoran učinak na primjerice divlje životinje – više od 90 posto svjetskih morskih ptica ima plastiku u utrobi.

Bertocchini ističe da korištenje milijarda voštanih crva za obavljanje ovog posla ima nedostatke, poput stvaranja ugljičnog dioksida dok metaboliziraju polietilen. “U našem slučaju, enzimi oksidiraju plastiku, razlažući je u male molekule. To upućuje na mogućnost alternativnih scenarija kada je posrijedi rješavanje plastičnog otpada. Naime, plastika se može razgraditi u kontroliranim uvjetima, ograničavajući ili na kraju potpuno eliminirajući oslobađanje mikroplastike”, rekao je koautor studije Clemente Fernandez Arias, ekolog i matematičar na CSIC-u.

Recikliranje može pomoći u ublažavanju nekih od najgorih učinaka plastike. Prema izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) iz 2022. pokazalo je da se samo 9 posto plastike uspješno reciklira. Tu na scenumogu stupati upravo voštani crvi. Oni mogu pomoći u otapanju polietilena, koji čini otprilike 30 posto svjetske proizvodnje plastike.  Ovo saznanje “mijenja razumijevanje biorazgradnje plastike”, rekla je molekularna biologinja Bertocchini iz španjolskoga Nacionalnog istraživačkog vijeća (CSIC), koja je vodila studiju.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.