roberta-errani-cJha7sTBzvQ-unsplash

Vrećice za voće i povrće više neće biti besplatne, a uvodi se i nova povratna ambalaža

GREEN_300_listici_sredina

Za tetrapak i male bočice sedam centi

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja potvrdili su da je sve više otpada od laganih plastičnih vrećica za voće i povrće koje stvaraju otpad. Iz tog ćemo ih razloga morati kupovati.

Od sljedeće godine morat ćemo plaćati plastične vrećice u koje se stavlja voće i povrće u trgovinama, a uvodi se i povratna naknada od sedam centi za sve tetrapake i bočice manje od dva decilitra. Potvrdilo je to Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Jutarnjem listu.
Sve one vrećice koje su do sada kupci dobivali besplatno, od trgovina, pekara, ribarnica i tržnica, od sad će Hrvati morati kupovati.

Uvodi se to jer je, kako su rekli iz ministarstva, pravilo postalo iznimka. Novim Zakonom o gospodarenju otpadom kada se uvelo plaćanje debljih plastičnih vrećica, kao i zabrana prodaje laganih plastičnih vrećica, ipak je kupcima bilo dozvoljeno da one najlaganije vrećice za voće i povrće mogu dobiti besplatno. To se od proljeća iduće godine mijenja.

U Ministarstvu su, naime, shvatili da je ono što je trebalo biti iznimka, pretvorilo u pravilo pa nastaje puno više otpada od najtanjih vrećica. Često se događa da se te vrećice, posebno u manjim trgovinama, zapravo dijele na blagajnama i uzimaju umjesto debljih, višekratnih vrećica koje se naplaćuju više od kune, a onda se u njih stavljaju sve namirnice, navodi Jutarnji.

Takve se vrećice neće smjeti prodavati ni na blagajnama, nego će se nalaziti na odjelima gdje će ih kupci moći sami uzeti, ali uz znak da se vrećice plaćaju.

Plaćat ćemo, dakle, i lagane vrećice, ali ćemo povratnu naknadu moći ostvariti i za tetrapake i male staklene bočice. To u prijevodu znači da će se povratna naknada dobivati i za tetrapak od mlijeka, ali i za male bočice alkoholnih pića. Predložen je i novi izgled oznake za povratnu ambalažu. Na poleđini će stajati kockice zbog uvođenja eura.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.