paco-s-hY1SQErJVF0-unsplash

Novi sjaj: Donosimo vam savjete kako se “riješiti” stare obuće koju više ne volite nositi

GREEN_300_listici_sredina

Obzirno prema okolišu

I dok često mnogi pričaju o reciklaži odjeće koju više ne nosimo, manje je onih tema vezanih za obuću. Razni modeli cipela skupljaju se na brojnim policama ormara pa zatim završe na tavanu ili podrumu, a kad ih načne vlaga cipele na kraju završe na smeću. Otkrijte na koje sve načine možete iskoristiti stare cipele, a da ih samo bezobzirno ne bacite u prvi kontejner s miješanim otpadom koji vam se nađe na putu.

Sve se više budi svijest među ljudima oko reciklaže stare ili neupotrebljive odjeće, no kada je riječ o obući situacija je nešto drugačija. Malo je onih koji će poduzeti nešto u vezi svojih starih cipela ili općenito obuće koju više ne koriste. Najčešće ona dugo stoji u ormariću, pa zatim na tavanu ili podrumu da bi na kraju završile bačene na otpadu. U 2019. godini proizvedeno je 24,3 milijarde pari cipela, a većina ih je poslana ili će u nekom trenutku biti poslana na odlagalište. Ono što je specifično kod obuće je činjenica da je ona nerijetko napravljena od različitih materijala pa je teško određeni par cipela razvrstati u odgovarajući otpad svako posebno. Od plastike, kože, gume, vune pa sve do različitih drugih tekstila od svega toga može napravljen samo jedan naš model obuće kojeg je zbog toga teško pravilno uskladištiti na otpad. No, recikliranje obuće može se obaviti na brojne druge načine koje nužno ne moraju značiti otpad, već pružanje svojim cipelicama lutalicama novi, a prirodi duži život. Donosimo vam neke prijedloge.

Uskladištite ih u odgovarajuće kontejnere

Kako postoje odgovarajući kontejneri za tekstil, tako ćete u nekim gradovima pronaći i kontejner za obuću. To najčešće nije ništa drugo nego polica iznad otvora za odlaganje odjeće. Stoga nemojte miješati odjeću s obućom, već ju ako za to imate priliku, razdvojite na odgovarajući način i time olakšajte nadležnim službama zbrinjavanje.

Sportski brendovi u službi recikliranja

U svijetu su neki poznati brendovi već uveli mogućnost vraćanja starih cipela od strane kupaca ne bi li ih u tvornicama reciklirali i od njih napravili neke nove proizvode. Primjerice, Nike je pokrenuo Nike Grind kampanju kojom kupci mogu vratiti svoje iznošene tenisice jer cirkularnost je ono što tekstilnoj industriji sve više treba ne bi li očuvali planetu. Tako primjerice stare istrošene tenisice koje se vrate u poznatu tvrtku mogu završiti kao dio igrališta, travnjaka ili čak kao materijal za izradu biciklističkih punktova u gradovima diljem svijeta.

Posjet starom obrtu

Baš kao odlazak u poštu, tako je nekad bio čest i odlazak kvartovskom postolaru. Pojavom velikog broja trgovina s obućom koju si svatko može priuštiti, danas svoje cipele na popravak nose tek rijetki jer “lakše je kupiti novo, nego nositi popravljati”. Postanite ipak dio ove druge statistike jer možda u ormaru imate veliki broj pari cipela kojima tek treba mali “servis” pa mogu ponovno s vama osvajati kilometre.

Uljepšavanje prema vlastitim idejama

To što su prljave, ne znači da nisu upotrebljive. Prije svega ih dobro operite. Vidjet ćete kako će vam se odmah činiti draže, a ako vam se na njima više ne sviđa neki detalj, u raznim hobi trgovinama naći ćete neke sitnice kojima možete uljepšati vaše nekad omiljene cipele, tenisice ili štikle. Dovoljno je tek malo mašte, a možda je dovoljno da na njima samo promijenite boju vezica i ponovno ih staviti u upotrebu.

Poklonite, donirajte

Na vrhu ormara možda sada upravo čuvate neki par cipela koji vam se više nikako ne sviđa. Zašto bi skupljale prašinu i čekale da ih bacite u smeće?! Radije ih poklonite nekoj bliskoj osobi ili pak skupite cipele u vašem domu, očistite ih i donirajte nekoj ustanovi. Ovo vrijedi i za dječje cipele koje vaši mališani vrlo brzo prerastaju, a nema smisla da ih bacate.

Transformirajte ih u neki drugi predmet

Od posude za biljke, držača nakita ili ključeva, vješalica za jakne od štikli pa sve do kućice za ptice i spremišta za igle od dječjih cipelica. Sve to možete učiniti sa svojim starim cipelama. Ako više nisu za na nogu, mnogo je kreativnih načina što one mogu postati. U transformiranje obuće u neke druge predmete možete uključiti i svoje ukućane, a posebice one najmanje kojima će bojanje, rezanje, šivanje biti zabava za cijeli dan.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.