191766296_100583278887796_388633778872220832_n

Cirkularnost iznad svega: Poznati brend sokni stare čarape reciklira u košare za pse

GREEN_300_listici_sredina

Veliki održivi projekt

Već nakon nekoliko nošenja naše čarape postaju ništa drugo nego spremne za otpad. Da bi tome doskočio, brend Smartwool odlučio je pokrenuti inicijativu "Second Cut" kojom do 2030. godine želi da sav tekstil postane cirkularan. Među prvim projektima je izrada košara za pse od recikliranih vlakana starih čarapa.

Znate li koliko u ovom trenutku imate poderanih čarapa u svojoj ladici? Ili ste ipak ona osoba koja svakodnevno uredno razvrstava svoje čarape i zna trenutno stanje? Čarape su jedan od najtrošnijih odjevnih predmeta i nakon kraćeg nošenja postanu gotovo potpuno neupotrebljive te kao takve završe na odlagalištima otpada, pridonoseći 11,3 milijuna tona tekstila koji se baci svake godine. Popularni brend čarapa Smartwool odlučio je tome doskočiti i u svojoj proizvodnji promijeniti, odnosno prenamijeniti količine neispravnih i poderanih čarapa.

Naime, od nedavno tvrtka je započela novu inicijativu nazvanu ‘Second Cut’ čime žele učiniti prvi korak ka tome da sva odjeća bude cirkularna do 2030. godine i da se dobar materijal ostavi izvan odlagališta otpada. Tako je već jedna od brojnih akcija koje planiraju provesti do 2030. u procesu. Svi mogu sudjelovati u programu doniranja čarapa, odvozeći stare čiste čarape svih stilova, marki, tkanina ili zapuštenog stanja u kante za sakupljanje u maloprodajnim trgovinama, a ako u toj zemlji ne postoji njihova službena poslovnica, postoji i mogućnost slanja poštom na Smartwool. Prvi započeti projekt odnosi se na to da skupljene čarape idu u reciklažu kako bi postale košare, odnosno kreveti za pse. Sve dobivene čarape tvrtka šalje u Sjevernu Karolinu u tvrtku koja obrađuje cijeli postupak reciklaže.

“Ima nekoliko osnovnih koraka. Prvo sakupljamo i razvrstavamo vlakna. Zatim se vlakna otvaraju, odnosno melju. Ta se vlakna zatim pokreću na našem stroju za izradu pređe, a ovisno o tome kako je pređa stvorena, tada se ona može plesti u proizvode poput čarapa ili tkati kao što se to radi za tkanine za sofe. Osim toga, sva vlakna koja su lošija recikliraju se u izolaciju i zvučni materijal, što je postupak koji onda koristimo za izradu košara za pse”, izjavila je za strane medije Molly Hemstreet direktorica tvrtke Material Return.


Rane serije starih čarapa tvrtke Smartwool koja je svojim zanimljivim dizajnom čarapa osvojila cijeli svijet pretvorit će se u punjenje za krevete, odnosno košare za pse, a kako je rekla Hemstreet, konačni cilj je upotreba obnovljenog materijala na sve moguće načine.
“Usko ćemo surađivati s našim partnerom Material Return, kako bismo čarape vratili u pređu te da na taj način stvorimo mogućnost ponovne upotrebe materijala. Zasad su to kreveti za naše kućne ljubimce, a kasnije i za neke druge stvari”, izjavila je Alicia Chin, viša menadžerica održivosti u Smartwoolu. Nakon što ovaj projekt završi, ljudi mogu reciklirati, odnosno donirati čarape tijekom cijele godine kada kupuju na Smartwoolovoj službenoj stranici odabirom pretplaćene vrećice za recikliranje čarapa putem pošte.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.