Proizvedene prefora 4 u 1 cipele kojima ćete smanjiti količinu obuće u ormaru

GREEN_300_listici_sredina

Potpuno prirodni materijali

Osim odjeće ni obuća ne zaostaje mnogo u proizvodnji otpada tijekom i nakon proizvodnje. Umjesto natrpavanja ormara obućom, američki dizajner inače poznatih brendova cipela doskočio je ovom problemu i u prodaju izbacio višenamjenske 4 u 1 cipele koje se jednostavno prilagodbom pretvaraju u sandalu, natikaču, tenisicu ili šlapu.

Znate li da se svakog dana u svijetu proizvede više od 70 milijuna cipela? Iako su možda zanemarena tema rasprave kada je o otpadu riječ, jer tu dominiraju teme o odjeći i otpadu kojeg sačinjava tekstilna industrija, obuća čini popriličan dio tog istog otpada. Nakon što obuću kupimo, nosimo neko vrijeme, iznosimo je, na kraju dolazi trenutak kada te cipele treba baciti i one se tako gomilaju na odlagalištima širom svijeta, zadržavajući se stoljećima dok se čvrsti sintetički materijali od kojih su izrađene na kraju ne razgrade. Iako, postavlja se pitanje je li se uopće jedna cipela razgradila otkako je svijeta i vijeka. Ono što to jasno daje do znanja, nama kao ljudima je činjenica da nam je potrebna bolje dizajnirana obuća koja je ugodnija za planet, koja je održiva i po mogućnosti što praktičnija.

Cipela kao takva, trebala bi biti dizajnirana što promišljenije, svestranije i da je što dugoročnija. Jeste li nekad razmišljali o višefunkcionalnoj obući? I dok mnogi cipele kupuju samo i isključivo prema estetskim karakteristikama, uvijek postoje pristalice udobnosti i praktičnosti. Ovoj drugoj skupini uz ekološku osviještenost pripada i dizajner obuće Patrick Hogan iz Newburyporta u Massachusettsu, nekada zaposlen u velikim brendovima poput Saucony i New Balance, koji je započeo vlastiti poduzetnički projekt. Pod imenom MUNJOI, Hogan je nedavno lansirao pametnu cipelu nazvanu All-Dai.

Riječ je zapravo o 4 u 1 cipeli koja se jednostavnim namještanjem pretvara u sandalu, natikaču tenisicu i cipelu otvorenih prstiju i to sve rasklapanjem i prenamjenom uloška. S ovom cipelom, korisnik dobiva njih četiri čime se vrlo lako smanji kupnja različitih pari cipela. Osim toga, Hogan i njegova tvrtka MUNJOI u potpunosti brine i za okoliš pa su materijali proizvedeni od otpada algi, šećerne trske koja se koristi umjesto materijala na bazi nafte. Prozračni pleteni gornji dio mješavina je konoplje, pamuka i male količine spandexa za istezanje. Konoplja je snažno, izdržljivo vlakno s antibakterijskim svojstvima koje postaje mekše u kombinaciji s pamukom. Obuća se može prati u perilici, lagana je i kompaktan za putovanje. Ono što je također zanimljivo je i činjenica da se cijela proizvodnja ovih višenamjenskih cipela bazira na tome da tijekom proizvodnje učini što manje otpada.

“Tradicionalno kada se radi obuća, dijelovi uzoraka izrezuju se ili utiskuju iz dugih kolutova materijala što ostavlja puno odbačenog otpada (nekako poput rezača keksa od kojeg ostanu neiskorišteni estetski neprivlačni ostaci). No u ovoj našoj proizvodnji cijeli naš gornji dio strojno je pleten u gotovo točnom obliku svakog dijela, ostavljajući vrlo malo otpada”, ističe dizajner koji je godinama radeći u industriji obuće naprosto htio unijeti pozitivne promjene na okoliš.

“Kao dizajner obuće mogao sam svaki dan hodati vani i brojati cipele koje sam dizajnirao na nogama ljudi koji su prolazili. Shvatio sam da sam igrao prilično veliku ulogu u tom procesu, no također sam postao svjestan i da mogu iz toga napraviti bolji posao u pomaganju u borbi protiv zagađenja, tako da su ove 4 u 1 cipele moj doprinos tome“, kaže Hogan.
Tvrtka još uvijek nije pronašla rješenje kako reciklirati cipele nakon nošenja, ali dizajner se nada kako će uskoro pronaći način da cipele nakon nošenja budu zakopane u zemlju čime će otpuštati pozitivne minerala u nju. Ova obuća budućnosti dolazi u tri boje i dostupna je u web shopu tvrtke.

PHOTOS BY: Instagram @munjoifootwear / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.