Headquarters of World Bank Washington D.C.

Novi šef Svjetske banke ‘mijenja igru’: ‘Moramo poticati privatnike da više pomažu zemljama u razvoju’

GREEN_300_listici_sredina

'Trebaju nam sve ruke za volanom'

"Svjetska banka mora potaknuti privatna ulaganja u klimatsku tranziciju", istaknuo je njezin novi šef.

Svjetska banka mora poticati privatne ulagače da se više angažiraju u pomaganju zemljama u razvoju koje se nose s posljedicama klimatskih promjena, istaknuo je novi predsjednik Ajay Banga.

Kako prenosi Reuters, Banga je kazao da bi napori koji se trenutno ulažu u povećanje kreditnog kapaciteta Svjetske banke te obnovi poslovnog modela, mogli donijeti desetke milijardi dolara.

“Jedini put naprijed je pronaći način da privatni sektor povjeruje da je ovo dio njihove budućnosti”, rekao je Banga ističući pritom da smatra da je potrebno preuzeti rizike za zemlje koje to same ne mogu.

U tom bi kontekstu banka mogla pomoći jer su privatne tvrtke bile obvezne isporučivati povrat dioničarima i nisu mogle preuzeti uključene rizike, dodao je.

‘Trebamo puno toga učiniti’

“To je nešto što možemo učiniti s informiranim preuzimanjem rizika”, rekao je Banga, ističući da je obnovljiva energija sada jeftinija u odnosu na fosilna goriva.

Direktor rođen u Indiji nominiran je od strane SAD-a za posao upravo zbog njegovog prethodnog rada u privatnom sektoru, a on se obvezao identificirati prepreke za veća ulaganja i pronaći načine za maksimiziranje utjecaja banke.

Banga je ujedno najavio da će blisko surađivati s drugim multilateralnim zajmodavcima i razvojnim organizacijama.

“Trebamo puno toga učiniti. Trebaju nam sve ruke za volanom”, rekao je.

PHOTOS BY: Unsplash, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.