meritt-thomas-YjRmPekRehk-unsplash

Najveća banka u Europi ide na sud zbog financiranja krčenja amazonske prašume

GREEN_300_listici_sredina

Tužili ih ekološki aktivisti

Ekološki aktivisti objavili su zašto tuže pariški BNP Paribas, najveću banku u eurozoni

Skupine boraca za zaštitu okoliša i ljudskih prava objavili su da su tužili najveću banku u eurozoni zbog pružanja financijskih usluga tvrtkama za koje tvrde da doprinose krčenju amazonske prašume.

Kako navodi Reuters, brazilska nevladina organizacija Comissão Pastoral da Terra i francuska grupa Notre Affaire À Tous priopćili su da su tužili francusku banku BNP Paribas jer nisu izvršili odgovarajuće provjere prije nego što su odlučili financirati određene kompanije.

S druge pak strane, pariški BNP Paribas rekao je u priopćenju da zahtijeva od svojih klijenata da imaju strategiju “nulte deforestacije” u svojim proizvodnim i opskrbnim lancima do 2025. godine.

Sve više tužbi

Uništavanje šuma najveći je brazilski izvor emisija stakleničkih plinova, a ekološki aktivisti sve više koriste tužbe kako bi potaknuli velike tvrtke da se prebace na poslovanje s niskom razinom ugljika.

Kako smo ranije izvještavali, ekološki aktivisti sve se više koriste tužbama  kako bi natjerali velike tvrtke da ulože veće napore u pogledu poslovanja s niskom razinom ugljika. U tome za sada i uspijevaju. Naime, u tužbi koju su podnijeli klimatski aktivisti 2021. godine, nizozemski je sud naredio Shellu da produži planirano smanjenje emisije stakleničkih plinova. Tužba protiv francuske banke modelirana je upravo prema tom slučaju.

No, iz optužene banke tvrde: “Jednostavan prestanak financiranja ovih aktera ne bi imao pozitivan učinak na njihovu praksu, budući da bi se i dalje oslanjali na uglavnom dovoljan broj zajmodavaca za svoje aktivnosti”.

PHOTOS BY: Unsplash, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.