Križevci

Novi projekt u Križevcima: Građani cijele Hrvatske mogu postati suvlasnici nove solarne elektrane

GREEN_300_listici_sredina

Prikupljaju se sredstva

Saznajte detalje projekta “Gradimo našu energiju na Gradskoj tržnici” na javnim predstavljanjima.

Energetska zadruga ZEZ Sunce, uz podršku Grada Križevaca i energetske zadruge KLIK, najavljuje priliku za građane za uključivanje u projekt solarne elektrane na Gradskoj tržnici u Križevcima. Svi zainteresirani su pozvani na predstavljanja projekta, od kojih prvo slijedi 27. veljače u 19 sati u Kinu Križevci (Ulica Franje Tuđmana 20).

Kampanjom koja će biti otvorena početkom ožujka, ZEZ Sunce će kroz članske uloge prikupljati sredstva za izgradnju solarne elektrane na Gradskoj tržnici. Energija iz ove solarne elektrane će se prodavati na tržištu, a ostvarena dobit isplaćivati članovima te ulagati u projekte smanjenja energetskog siromaštva i zaštite okoliša. Svi članovi ZEZ Sunca će ujedno postati suvlasnici solarne elektrane.

Sudjelovanje u izgradnji solarne elektrane na Gradskoj tržnici će biti otvoreno za građane iz cijele Hrvatske, no prednost će u prvih 7 dana od otvaranja kampanje ili do 50 % potrebnog ulaganja imati građani Križevaca te općina Sveti Ivan Žabno, Sveti Petar Orehovec, Gornja Rijeka i Kalnik s ciljem da se dobrobiti projekta u što većoj mjeri zadrže lokalno. Članovi ZEZ Sunca mogu biti i fizičke i pravne osobe.

„Mnogi gradovi u Europi su prepoznali koliko je važno ustupiti gradske krovove građanima, kako bi zajednički gradili solarne elektrane i time povećali neovisnost od uvoznih fosilnih goriva te zadržali financijsku i ekonomsku korist za svoje građane i zajednicu. Hrvatska ima puno Sunca, a na ovaj način i oni koji žive u zgradama mogu postati suvlasnici solarne elektrane. Građani iz cijele Hrvatske su pokazali velik interes i zato pozivamo sve gradove da realiziraju ovakve projekte na korist svojih građana.” izjavio je Mislav Kirac, upravitelj ZEZ Sunca.

Nakon “Križevačkih sunčanih krovova”, prvih projekata građanske energije u Hrvatskoj kroz koji su kroz zajmove građana postavljene solarne elektrane na krovove Razvojnog centra i tehnološkog parka te Gradske knjižnice „Franjo Marković“, ovo će u Križevcima biti treći projekt građanske energije. Prva dva projekta su pokazala da se potreban iznos prikupi vrlo brzo. Kako bi prikupili sve potrebne informacije i bili spremni uključiti se u novi projekt na vrijeme, iz ZEZ Sunca pozivaju sve zainteresirane građane na predstavljanja projekta, od kojih prvo slijedi 27. veljače u Kinu Križevci.

Predbilježite se za sudjelovanje u predstavljanju projekta: https://forms.gle/4uUquMDqkayZuKWv7

„Iznimno mi je drago da su naši građani uključeni u procese energetske tranzicije i naše nastojanje da postanemo energetski neovisni. Vjerujem i dalje da Križevci predvode u građanskoj energiji, ali više nam to nije dovoljno i zaista želimo „svijetliti“ i biti onaj primjer koji će drugi gradovi slijediti. Zato s ovog mjesta pozivam kolegice i kolege gradonačelnike i načelnike da koriste javne resurse i stavljaju ih u funkciju građanske energije jer samo tako možemo ići prema demokratizaciji energetskog sektora te građanima učiniti dostupan javni resurs, odnosno energiju koja im je svakako potrebna.“ izjavio je Mario Rajn, gradonačelnik Grada Križevaca.

ZEZ Sunce je europska energetska zadruga čije osnivanje je potakla Zelena energetska zadruga (ZEZ) i trenutno ima 39 članova. ZEZ Sunce okuplja građane za zajedničko, dugoročno i nešpekulativno ulaganje u solarne elektrane kako bi stvarali pozitivne društvene, ekološke i ekonomske vrijednosti u svojoj zajednici. U ZEZ Sunce uključujemo građane, obrtnike, poduzetnike, poljoprivrednike i druge pravne osobe u proizvodnju obnovljive, lokalno proizvedene električne energije, na korist članovima zadruge, ali i zajednice u kojoj djelujemo. Ukratko, u ZEZ Suncu proizvodimo našu energiju.

PHOTOS BY: PR/Unsplash.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.