fb-image-Custom

Album “Songs Of Disappearance” u potpunosti se sastoji od zvukova ugroženih ptica i na samom je vrhu ljestvica

GREEN_300_listici_sredina

Uz bok Adele i Edu Sheeranu

Da i ptice mogu biti glazbene zvijezde svjedoči tome i album "Songs Of Disappearance" u kojem "pjevaju" ugrožene ptičje vrste, a ovaj neobični glazbeni album već neko vrijeme "rastura" glazbene top ljestvice.

Da je veći dio prosinca glazbenica Adele imala najprodavaniji album u Australiji, a slijedio ju je Ed Sheeran nije neka velika novost, no činnjenica da je odmah iza njihovih albuma među najprodavanijim se pronašao album ugroženih australskih ptica svakako je zanimljivo i nesvakidašnje. “Songs Of Disappearance” je ime albuma na kojemu su glavni glazbenici ugrožene australske ptičje vrste, a album je prošlog mjeseca zauzeo treće mjesto ljestvice 50 najboljih albuma u zemlji – ispred Taylor Swift. Anthony Albrecht producirao je album sa svojom umjetničkom organizacijom Bowerbird Collective. Riječ je o glazbeniku i doktoru znanosti kojemu je pošlo za rukom implementirati zvuk ptica u glazbeni album. “Znao sam da je to malo preambiciozno predložiti, ali Stephen je pomalo lud poput mene i rekao je, hajdemo to učiniti”, rekao je Albrecht kojemu je na Sveučilištu Charles Darwin mentor redatelj i istraživač Stephen Garnett.

Ovaj neobični ptičji album je izašao sa sveučilišnim izvješćem prema kojem je 1 od 6 australskih vrsta ptica sada ugrožena. Album obuhvaća 53 te vrste. “Stvari poput zlatnog bowerbirda zvuči kao zraka smrti iz neke znanstveno-fantastične serije iz 70-ih. I čujete mužjaka koji ispod brade ima režanj kože koji napuhuje poput divovskog crvenog balona. I tako kada radi ove zvukove udvaranja, izgleda nevjerojatno i zvuči bizarno”, ovim riječima opisuju album stručnjaci. Prihodi od prodaje albuma idu izravno Birdlife Australia, te se nadaju kako će albumom i skupljenim sredstvima moći spasiti što više ugroženih vrsta.

PHOTOS BY: Unsplash, Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.