download (82)

Fantastična vijest: Pronađeno mrijestilište kritično ugroženih morskih pasa

GREEN_300_listici_sredina

Mjesecima tragali za njima

Mrijestilište je otkriveno u blizini utočišta za morske pse tijekom parenja i ranog razvoja, a istraživači su bili mjesecima u potrazi za mogućim mjestom za razmnožavanje morskih pasa.

Otkriveno je mrijestilište kritično ugroženih morskih pasa čekićara pored otoka koji se nalazi u arhipelagu Galapagos kod Ekvadora. Riječ je o važnom otkriću znanstvenika koje bi moglo pomoći u zaštiti ove vrste od izumiranja. “Otkriće ovih novih područja razmnožavanja vrlo je važno, posebno za morske pse čekićare”, poručio je rendžer parka Eduardo Espinoza iz Nacionalnog parka Galapagosa, prenosi Reuters.

Istaknuo je pritom da je ova vrsta morskih pasa čuvena na Galapagosu, ali da je u stalnoj opasnosti od izumiranja. Mrijestilište je otkriveno u blizini utočišta za morske pse tijekom parenja i ranog razvoja. Istraživači su bili mjesecima u potrazi za mogućim mjestom za razmnožavanje morskih pasa, a riječ je o posebnom načinu praćenja u područjima za razmnožavanje i  migracije morskih pasa čekićara.

Vrsta je ugrožena zbog komercijalnog ribolova i potražnji za perajama koje se koriste za juhu. Divljina Galapagosa bila je ključna za teoriju evolucije britanskog znanstvenika Charlesa Darwina. Arhipelag je dom mnogim vrstama koje se ne mogu pronaći nigdje drugdje, poput gigantskih kornjača, morskih iguana te kormorana koji ne lete.

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.