C79KBK Darwin's Fox (Pseudalopex fulvipes) WILD, Chiloe Island, Chile, CRITICALLY ENDANGERED

Nakon dugo vremena ponovno je ‘uhvaćena’ Darwinova lisica, izrazito rijetka i preslatka životinja

GREEN_300_listici_sredina

Pogledajte fantastične fotografije

Iako je neuhvatljiva promatračima već dugi niz godina, fotograf Kevin Schafer ipak je uspio objektivom uloviti jednu od najugroženijih životinja.

Fotograf Kevin Schafer svojim je objektivom uspio uloviti najneuhvatljivije stvorenje na svijetu. Riječ je o Darwinovoj lisici, jednoj od najugroženijih vrsta na svijetu, čija ukupna populacija broji tek oko 1000 jedinki. Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) klasificira ovu vrstu s trendom smanjenja populacije.

Fotograf Schafer je u pratnji s Jaimeom Jiménezom, čileanskim znanstvenikom sa Sveučilišta Los Lagos, uspio uhvatiti ovu ljepoticu na rubu prašume na otoku Chiloé.

“Lisica mu je dopustila da snimi samo nekoliko kadrova prije nego što je odjurila, opravdavajući svoju reputaciju jednog od najneuhvatljivijih mesoždera na Zemlji”, piše bioGraphic.

‘Darwinova miljenica’ 

Službeno nazvana Lycalopex fulvipes, zapravo je jedna od “miljenica” Charlesa Darwina. Naime, krajem 1832. godine, dok je Charles Darwin radio istraživanja na brodu, susreo se licem u lice s malom sivom lisicom na obali čileanskog otoka Chiloé. Iako znamo da su “Darwinove zebe” pomogle da učvrsti svoje ideje, ova ga je mala lisica također potaknula prema njegovoj teoriji evolucije.

“Darwin je čuo da na Chiloéu žive lisice koje se razlikuju od svojih rođaka na kopnu”, objašnjava bioGraphic Magazine.

Slatku lisicu kao novu vrstu opisao je 1837. Darwinov kolega, William Charles Linnaeus Martin. Danas, gotovo dva stoljeća kasnije, vrlo malo se zna o ovim ljepoticama, a velikim dijelom zbog toga jer ih je ostalo tako malo.

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.