boja
boja

Nova boja za zidove mogla bi smanjiti energetske troškove zgrada za sedam posto

GREEN_300_listici_sredina

Inovacija

Kada je testirana u umjetno toplim uvjetima, boja je smanjila potrebu za hlađenjem prostora za gotovo 21 posto. Testirana u umjetno hladnim uvjetima, smanjila je potrebu za grijanjem prostora za 36 posto.

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford su osmislili novu boju koja bi mogla pomoći smanjenju naše rastuće ovisnosti o klima uređajima i grijačima.

Ona dolazi u različitim nijanasama i, ako se pravilno koristi, može značajno smanjiti račune za električnu energiju, kao i štetne emisije, piše Science Alert.

Ova boja je sposobna reflektirati do 80 posto srednje infracrvene svjetlosti Sunca, što je 10 puta više od konvencionalnih boja.

Ušteda tijekom cijele godine

Srednje infracrvena svjetlost obično se apsorbira kao toplina na površinama zgrada. Kada se nova boja koristi izvana, ona odbija toplinu, dok se iznutra može koristiti kako bi ju zadržala.

Stoga tvorci ove boje tvrde da ona pruža “rješenje za uštedu energije tijekom cijele godine”.

Kada je testirana u umjetno toplim uvjetima, boja je smanjila potrebu za hlađenjem prostora za gotovo 21 posto. Testirana u umjetno hladnim uvjetima, smanjila je potrebu za grijanjem prostora za 36 posto.

Istraživači procjenjuju da bi boja mogla uštedjeti 7.4 posto energije potrebne za grijanje, ventilaciju ili hlađenje višekatne stambene zgrade.

Revolucija u svijetu klimauređaja

Neke procjene sugeriraju da će se klima uređaji naći u dvije trećine svih kućanstava diljem svijeta do 2050. godine. Iako ovi uređaji svakako mogu spasiti živote, nisu najjeftiniji ili najekološkiji način hlađenja zgrada.

Upravo zbog toga bi ova boja mogla donijeti revoluciju.

Druge boje i premazi pomažu reflektiranju srednje infracrvene svjetlosti, ali ova nova verzija sa Stanforda nije samo čisto bijela ili srebrna. Dolazi u cijeloj paleti boja, uključujuči bijelu, plavu, crvenu, žutu, zelenu, narančastu, ljubičastu i tamnosivu.

Ta raznolikost je moguća zahvaljujući tome što nova boja ima dva sloja koji se nanose jedan za drugim. Prvi je reflektirajući donji sloj koji sadrži srebrne aluminijumske pahuljice. Drugi sloj je infracrveno prozirni gornji sloj koji sadrži šarene anorganske nanočestice.

Još bolje, oba sloja su otporna na vodu i funkcioniraju u vlažnim i vrućim okruženjima.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.