Njihova životna priča prava je inspiracija: Tina i Damir vode planinarski dom na najnižoj nadmorskoj visini

GREEN_300_listici_sredina

Dom na visini od 26 metara

Planinarski dom Miroslav Hirtz poznat je kao dom na najnižoj nadmorskoj visini, smješten u malom podvelebitskom mjestu Jablancu, a pogled s terase puca na predivne otoke Pag, Rab, Učku i Velebit.

Iako na spomen riječi planinarski dom mnogima na pamet prvo padne kuća na vrhu brda, ovaj dom ima poseban smještaj i posebnu priču. Planinarski dom Miroslav Hirtz poznat je kao dom na najnižoj nadmorskoj visini, a smjestio se na vrhu 26-metarske stijene iznad bivše trajektne luke u Jablancu.

„Kuću je prije II. svj. rata izgradio dr. Miroslav Hirtz (1878-1944.), poznati hrvatski prirodoslovac i putopisac, kao svoju vilu i radni prostor. U vrijeme izgradnje čitav prostor bili su goli kamen i krš. Dom je na prednjem prostoru iznad balkona nosio natpis „Vila Lacerta“ (u prijevodu Vila Gušterica) ispupčenim slovima od žbuke. U vili je M. Hirtz imao laboratorij za ispitivanje flore i geologije. Za vrijeme rata u dom su se uselili Nijemci, a nakon njihovog odlaska dom je devastiran i i opljačkan od strane domaćih ljudi. Godine 1955. Hrvatski planinarski savez otkupio je Vilu od Hirčevih nasljednika, obnovio ga, dogradio ga i uredio za boravak planinara. Do 1962. domom je upravljao savez planinara Senja, a onda je upravljanje predano HPD Japetić iz Samobora. Od 1980. dom preuzima PD MIV iz Varaždina, potpuno se obnavlja i ponovno otvara.“, piše na koricama Knjige dojmova koju mi je ponosno pokazala Marijana koju svi zovu Tina, nova upraviteljica doma od 1. 1. 2023. godine.

Tina i njezin suprug Damir sasvim su slučajno došli do toga da su postali stanari i upravitelji ovog mjesta, a njihova je životna priča više nego inspirativna.

„Živjeli smo u Istri, Lici, Dalmaciji, Zadru, Otočcu, Novalji, svugdje smo živjeli, a inače smo iz Kutine i Novske. Mi idemo tamo gdje nam je ljepše. Kad nam negdje ne paše ili dosadi, idemo dalje. Mi smo već 40 godina zajedno i jednostavno smo oboje takvi. Sad smo tu u Jablancu, koncesiju imamo na 5 godina, a gdje ćemo dalje – tko zna!“, kaže Damir koji naglašava da je on tu “samo sa strane”, prava gazdarica je njegova Tina.

Odluka od uzimanja doma u koncesiju dogodila se sasvim slučajno.

„Ja sam radila u Novalji na tržnici i čuvala sam unuke. Jednog dana Damir mi je rekao: „Ajmo molim te negdje na kavu, puna mi je kapa svega“. Djecu smo zamolili da pričuvaju tržnicu, a mi smo se otišli provozati i zalutali smo baš ovdje u Jablanac. Sjeli smo na rivu na kavu i vidjeli veliki oglas da se dom daje u najam. Damir nije taj dan ništa rekao, ali je poslao sve potrebne papire. Par mjeseci kasnije rekao mi je da me vodi na kavu, odveo me ovdje i rekao mi da je komisija izabrala nas.“, sjeća se Tina.

Kad su preuzeli dom dosta toga bilo je zapušteno i Tinu i Damira čekalo je puno posla.

„Krenuli smo čistili, bili je jako puno posla: gletanje, žbukanje, stolarija. Krenuli smo dio po dio, a sad već tjednima čistimo staze oko doma da sve bude lijepo kad krene sezona.“, priča Tina koja je prava majstorica dobre organizacije.

Život na ovakvom mjestu ima svoje „mane“, a jedna od njih je odlazak u trgovinu koja je od Jablanca udaljena preko 40-ak kilometara – u Senju.

„Radimo popis unaprijed. Ja kad potrošim jednu stvar, odmah stavljam na popis i baš iz tog razloga radimo na najavu. Nama ne može netko doći danas i reći da želi gulaš za ručak. Ja moram znati nekoliko dana unaprijed kako bih mogla sve pripremiti od namirnica.“, objašnjava Tina koja usprkos svemu tome, mjesto stanovanja ne bi mijenjala. Damir se, naravno, slaže.

„Ovo je i psihički i duševni mir. Koliko god je možda teško ili pusto, nama je to okej. Radiš koliko možeš, kad više ne možeš – odmoriš. Malo je teško u sezoni jer ima puno ljudi, ali trudimo se“, potvrdio je Damir sve što Tina priča.

U sklopu školskog izleta na Velebit Dom je posjetila je i velika grupa planinara iz HPD Japetić – društvo koje je nekoć davno bilo zaduženo upravo za ovaj Dom. Čak su i njihovu okorjeli planinari ostali iznenađeni izgledom i gostoprimstvom koje su zatekli u Planinarskom domu Miroslav Hirtz.

„Sobe su bile čiste, posteljina je mirisala na omekšivač, na raspolaganju su dva uredna wc-a, kupaona s toplim tušem i kuhinja sa svime što ti je potrebno. A o gulašu koji nam je gospođa Tina pripremila pričat će se još dugo“, rekla je planinarka Tajna.

„Preko puta našeg doma nalazi se novi hotel za sve one koji ne vole domove, ali mi se trudimo održati taj neki starinski štih i dajemo sve od sebe da se naši gosti osjećaju ugodno i sretno“, kaže Tina.

„Kuća ima dnevni boravak i osam spavaonica. Postoji čak i jedna posebna soba koju zovemo „Romeo i Julia“ soba jer ima dva kreveta samo koji se mogu spojiti u bračni i ima predivan pogled i balkon. Imamo i dvije opremljene kuhinje, blagovaonicu, kupaonicu, dva sanitarna čvora i prostrane terase s pogledom na otoke Pag, Rab, Učku i Velebit. Od kuće vode šetnice u zaštićeni prirodni rezervat Zavratnicu, naselje Stinicu i okolicu.“, s razlogom se hvale Damir i Tina čija toplina definitivno poziva na povratak na ovo čarobno mjesto.

Za kraj – trude se održavati i neku povijesnu vrijednost koju dom ima, a u održavanju starog imena „Vila Lacerta“ (u prijevodu Vila Gušterica)  pomažu i dva mala kućna guštera: jedan živi iza televizora u dnevnom boravku, drugi u hodniku, a izlaze kad svi gosti legnu. Nisu se dali fotografirati, ali Tina i Damir pozivaju vas da dođete k njima, a gušteri će odlučiti žele li se pokazati ili ne.

Za sve one koji odluče uvrstiti ovu lokaciju na svoju listu, javiti se mogu na broj telefona 098/91-24-953 (Damir Pavičić) ili poslati mail na dom.jablanac@hps.hr. Cijena noćenja za planinare s iskaznicom Hrvatskog planinarskog saveza je 15 eura + boravišna pristojbu (1,33 eura).

PHOTOS BY: Ines Ibrišević / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.