dom naslovna

Hoće li planinarski domovi pod upravu županija? Oporba smatra da se o njima trebaju brinuti pravi ljubitelji planinarenja

GREEN_300_listici_sredina

Aktivizam na djelu

Prema novim zakonskim mjerama, planinarski domovi trebali bi doći pod upravu županija. Urša Raukar Gamulin, iz Možemo, poziva građane na potpisivanje peticije kako bi i dalje ostali pod upravom Hrvatskog planinarskog saveza i planinarskih društava.

Kako su predložene nove zakonske mjere po kojima bi upravljanje planinarskim domovima trebalo prepustiti županijama, oporba je odmah reagirala. Naime, saborska zastupnica Možemo Urša Raukar Gamulin pozvala je građane da potpišu peticiju kako bi oni ipak ostali pod upravom planinarskih društava i Hrvatskog planinarskoga saveza.

“Nakon što smo obranili plaže od komercijalizacije, obranit ćemo i planinarske domove. Vlada je izgubila kompas, zbog toga pozivamo sve planinare i građane da nam se pridruže potpisom na peticiju koju ćemo danas pokrenuti”, rekla je Raukar Gamulin na konferenciji za medije ispred Hrvatskog sabora.

Urša Raukar Gamulin smatra kako će planinarski domovi, bude li ih se stavilo pod županije, na taj način izgubiti svoju temeljnu funkciju, a to je pružanje utočišta i sigurnosti ljudima koji borave u planinama.

“Ovim prijedlogom zakona planinarski domovi i kuće ne samo da se otimaju iz ruku onih koji su ih gradili i brinu o njima, već se pokušavaju komercijalizirati. Konkretno se govori o sumanutim brojkama od 1 do 1.5 milijuna eura koje se očekuju od davanja u najam tih objekata, a za što ne postoje nikakvi preduvjeti jer su na teško dostupnim mjestima”, izjavila je saborska zastupnica.

S njom se slaže i vjećnik Možemo u Gradskom vijeću Karlovca Dobriša Adamec koji je još izjavio kako svi koji vole planinarenje znaju da je ono utemeljeno na entuzijazmu, solidarnosti, otvorenosti i brizi za sve te da ne mogu biti predmet najma ili koncesije.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.