U kuhinji se, ako postoji volja, malo toga doista mora bacati.
Jaja brojne hrvatske obitelji i koriste za doručak, deserte ili kao samostalni obrok, a ljuske najčešće idu u smeće. Međutim, one su zapravo bogate kalcijem, mineralom koji je od suštinskog značaja za zdravlje biljaka. Kalcij igra ključnu ulogu u održavanju regulaciji pH vrijednosti zemljie i prevenciji bolesti koje mogu utjecatina biljke. Osim toga, ljuske jajeta sadrže i druge korisne minerale kao što su magnezij i fosfor.
Zbog svega toga, ljuska od jajeta je odličan sastojak za kompost.
Postupak je jednostavan
Jednom kad ste iskoristili jaja, operite ljuske kako biste uklonili eventualne ostatke bjelanjka ili žumanjka.
Potom ih ostavite da se osuše na zraku ili ih kratko staviti u pećnicu na nižu temperaturu.
Zatim ih usitnite na manje komade kako bi se brže razgradile.
Kada su ljuske tako pripremljene, možete ih dodati u svoj kompost. One, osim već nabrojanih prednosti , pomažu i u razgradnji drugih organskih materijala, doprinoseći cjelokupnom procesu kompostiranja.
Iako su ljuske korisne, ne pretjerujte s njihovim dodavanjem u smjesu komposta. Već manja količina je dovoljna da ljuska bude važan dio procesa kompostiranja.
Ljuske, dakle, stavite u kompost uz ostatke voća, povrća, lišće i druge biljne ostatke. Ova raznovrsnost će osigurati bogatstvo hranjivih tvari u kompostu.
Osim toga, ne zaboravite redovno promiješati kompost kako bi se svi materijali u njemu ravnomjerno razgradili.
I to je to. Uživate u zahvalnosti svojih biljaka.