detoks juha naslovna

Niskokalorična, a gusta detoks juha: Magična kombinacija leće, začina i začinskog bilja

GREEN_300_listici_sredina

Hrana je zdravlje

Juhe griju i hrane naš organizam, a ako u njima kombinirate hranjive sastojke, začine i začinsko bilje, koji se odlikuju ljekovitim svojstvima, za vaš će organizam učiniti čudo.

Naravno, detoks organizma ne možete napraviti samo jednim obrokom, smoothiejem ili čajem, ali uvođenjem kombinacija namirnica u svoju prehranu na duže vremensko razdoblje na prirodan način možete potaknuti čišćenje svoje probave, jetre i bubrega.

Donosimo vam recept povrtne juhe s detoksikacijskim učinkom, koju smo pronašli kod poznate foodbloggerice Megan Gilmore, a koja je samo jedna u nizu kombinacija koje pozitivno djeluju na naš organizam. Osim što donosi mnoge zdravstvene benefite, vrlo je ukusna.

detoks juha

Osim to smanjuje nadutost i blagotovorno djeluje na probavu, ova je juha i niskokalorična, ali i prepuna vlakana pa će vam produžiti osjećaj sitosti. Detoksikacijski učinak ova juha može zahvaliti namirnicama koje upravo tako djeluju na organizam.

Češnjak

U jednoj studiji provedenoj tijekom 12 tjedana, dnevni dodatak češnjaka pokazao je značajno smanjenje simptoma prehlade od gotovo 70% u usporedbi s placebom. Druge studije pokazuju da dodatak češnjaka također pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

Đumbir

Smatra se da đumbir pomaže u probavi, smanjenju nadutosti, a istraživanja dokazuju da može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi.

Kurkuma

Kurkuma sadrži kurkumin, snažan antioksidans koji se smatra borcem protiv upala.

Peršin

Ovaj začin pomaže u uklanjanju teških metala iz tijela.

Leća

Leća je bogata polifenolima, koji pomažu u reguliranju razine šećera u krvi.

Limun

Limun je izvor vitamina C, a u jednom limunu ima oko 31 mg vitamina C (što je otprilike 51% preporučenog dnevnog unosa).

detoks juha

Sastojci
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žuti luk, nasjeckan
  • 3 mrkve, nasjeckane
  • 3 stabljike celera, nasjeckane
  • 5 režnjeva češnjaka, sitno nasjeckanih
  • 3,8 cm svježeg đumbira, sitno nasjeckanog (oko 1 pune žlice)
  • 1 i 1/2 žličica kurkume
  • 1 i 1/2 žličica sušenog timijana (ili 1 žličica svježe sjeckanog ružmarina)
  • 6 šalica vode
  • 1 šalica suhe zelene ili smeđe leće
  • 2 žličice himalajske soli
  • crni papar
  • 1 šalica svježeg peršina, sjeckanog
  • 1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna (ili po ukusu)

detoks juha

Priprema ove detoksikacijske juhe je prilično jednostavna. Prvo na maslinovom luku popržite luk, mrkvu i celer, a kada malo omekšaju, dodajte češnjak, đumbir, kurkumu i timijan.

Češnjak može brzo izgorjeti pa oko 1 minutu, dok začini ne zamirišu, a potom dodajte vodu. Dodajte leću i sol pa pustite da sve zavrije. Nakon što zavrije, smanjite vatru i lagano kuhajte pokriveno poklopcem. Juhu kuhajte dok leća ne omekša, što traje otprilike 30 minuta. Kada leća omekša, dosolite, dodajte peršin i limunov sok.

PHOTOS BY: Instagram/Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.