Naravno, detoks organizma ne možete napraviti samo jednim obrokom, smoothiejem ili čajem, ali uvođenjem kombinacija namirnica u svoju prehranu na duže vremensko razdoblje na prirodan način možete potaknuti čišćenje svoje probave, jetre i bubrega.
Donosimo vam recept povrtne juhe s detoksikacijskim učinkom, koju smo pronašli kod poznate foodbloggerice Megan Gilmore, a koja je samo jedna u nizu kombinacija koje pozitivno djeluju na naš organizam. Osim što donosi mnoge zdravstvene benefite, vrlo je ukusna.
Osim to smanjuje nadutost i blagotovorno djeluje na probavu, ova je juha i niskokalorična, ali i prepuna vlakana pa će vam produžiti osjećaj sitosti. Detoksikacijski učinak ova juha može zahvaliti namirnicama koje upravo tako djeluju na organizam.
Češnjak
U jednoj studiji provedenoj tijekom 12 tjedana, dnevni dodatak češnjaka pokazao je značajno smanjenje simptoma prehlade od gotovo 70% u usporedbi s placebom. Druge studije pokazuju da dodatak češnjaka također pomaže u snižavanju krvnog tlaka.
Đumbir
Smatra se da đumbir pomaže u probavi, smanjenju nadutosti, a istraživanja dokazuju da može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi.
Kurkuma
Kurkuma sadrži kurkumin, snažan antioksidans koji se smatra borcem protiv upala.
Peršin
Ovaj začin pomaže u uklanjanju teških metala iz tijela.
Leća
Leća je bogata polifenolima, koji pomažu u reguliranju razine šećera u krvi.
Limun
Limun je izvor vitamina C, a u jednom limunu ima oko 31 mg vitamina C (što je otprilike 51% preporučenog dnevnog unosa).
Sastojci
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žuti luk, nasjeckan
- 3 mrkve, nasjeckane
- 3 stabljike celera, nasjeckane
- 5 režnjeva češnjaka, sitno nasjeckanih
- 3,8 cm svježeg đumbira, sitno nasjeckanog (oko 1 pune žlice)
- 1 i 1/2 žličica kurkume
- 1 i 1/2 žličica sušenog timijana (ili 1 žličica svježe sjeckanog ružmarina)
- 6 šalica vode
- 1 šalica suhe zelene ili smeđe leće
- 2 žličice himalajske soli
- crni papar
- 1 šalica svježeg peršina, sjeckanog
- 1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna (ili po ukusu)
Priprema ove detoksikacijske juhe je prilično jednostavna. Prvo na maslinovom luku popržite luk, mrkvu i celer, a kada malo omekšaju, dodajte češnjak, đumbir, kurkumu i timijan.
Češnjak može brzo izgorjeti pa oko 1 minutu, dok začini ne zamirišu, a potom dodajte vodu. Dodajte leću i sol pa pustite da sve zavrije. Nakon što zavrije, smanjite vatru i lagano kuhajte pokriveno poklopcem. Juhu kuhajte dok leća ne omekša, što traje otprilike 30 minuta. Kada leća omekša, dosolite, dodajte peršin i limunov sok.