Ako razmišljate kako obogatiti svoj tjedni jelovnik, faširanci od blitve idealno su osvježenje. Ukusni, a jednostavni za pripremu, namirnicu kao što je blitva, u kombinaciji s krumpirom, lukom, češnjakom i zobenim pahuljicama, dovest će do punine okusa.
Ako ih poslužite uz prilog – rižoto ili pire krumpir, faširanci od blitve bit će pun pogodak.
Sastojci
- 500 g blitve
- glavica luka
- 3 režnja češnjaka
- 1 manji krumpir
- 2 šalice zobenih pahuljica
- 1 dcl jogurta
- 2 jaja
- prezle
- papar
- sol
- crvena paprika
Priprema
Blitvu očistite od srčike i narežite na trakice. Narežite luk na kockice i sitno nasjeckajte češnjak. Popržite luk i češnjak na maslinovu ulju te dodajte naribani krumpir. Začinite solju i biberom i crvenom paprikom u prahu, miješajte 5 minuta pa dodajte blitvu. Miješajte na laganoj vatri dok blitva ne uvene. Maknite s peći i pustite da se malo ohladi. U posudi pomiješajte jaja i jogurt pa dodajte zobene pahuljice i posolite.
Ostavite 15-ak minuta da nabubre, a do tada će se dovoljno ohladiti smjesa s blitvom. Potom pomiješajte dvije smjese te od njih rukama izradite kuglice (ako je smjesa rijetka, dodajte još zobenih pahuljica). Svaku kuglicu “spljoštite” rukama i uvaljajte u prezle te potom pržite u ulju, s jedne i s druge strane, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.